Герджиков: Наумил съм си да съм премиер до 27 април

Герджиков: Наумил съм си да съм премиер до 27 април

Герджиков определи кабинета „Борисов 2“ като едно „прилично правителство“

Не е добре служебното правителство да продължи работа след края на април. Наумил съм си да бъда служебен премиер до 27 април, каза министър председателят Огнян Герджиков пред радио „Дарик“.

Освен приоритетната задача по организирането на предсрочните парламентарни избори премиерът иска правителството да намали таксите при вписванията, както и доклад на всяко 5-то число на месеца от просветния министър за броя на отпадналите от училище ученици и причините за това.

На въпрос дали са готови мерките за облекчаване на бизнеса, Герджиков отговори: „Щастлив съм, че успях да стартирам едно такова нещо и вероятно до десетина дни ще е готово проект за постановление, с което всъщност ще се отрежат някои от скритите данъци. Например в Агенцията по вписванията има такси, които не са оправдани като разходи. Защото таксата трябва да е разходооправдана. А те са много над като данък. На тях никак не им се иска да им се отнема тази възможност. Защото звучи така много скромно – един промил. Но се оказва, че един промил, когато някой прави дружество и прави непарична вноска и тя е с висока цена… Има такъв случай в Агенцията по вписванията, където той трябва да плати 62 000 лева само заради това, че се прави такава непарична вноска. Това е толкова много пъти над разхода, който е направен за тази непарична вноска, че наистина е скандално. Тези такси трябва да бъдат минимизирани.“

Герджиков определи кабинета „Борисов 2“ като едно „прилично правителство“, което оставя едно не лошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки, и то, както си пролича например в поддържането на пътната инфраструктура, имайки предвид трагичния инцидент в тунел „Ечемишка“.

По повод реакцията на Борисов към думите на неговия наследник на поста, че за пет дни в „Ечемишка“ е свършена работа за пет години, Герджиков изрази изненадата си, че лидерът на ГЕРБ е приел „така лично нещо, което е обективно“.

По повод ревизиите на министерствата с акцент върху обществените поръчки и срока, за който те са направени, Герджиков каза, че срокът е бил две седмици.

„Две седмици не е толкова малко и когато се мобилизира административният капацитет на всяко министерство, може да се свърши доста работа, защото това беше една от основните задачи. Така че няма претенции за изчерпателност и толкова дълбочинен анализ, но тенденциите се наблюдават и те бяха изнесени в доклада“, каза служебният премиер. Обобщен доклад за ревизиите Герджиков представи в петък, а самият доклад се очаква да бъдат публикувани от правителството в понеделник.

На въпрос установява ли нещо друго като сериозен проблем в държавата, Герджиков каза: „Мога да кажа, че държавата не е в насипно състояние, както някои се опитват да я представят. Заварихме държава, която функционира относително добре. То няма държава, която да функционира безупречно, това е безкрайно сложен механизъм, по-сложен трудно може да се измисли. Така че не трябва да се всяват страхове у хората, че сме кораб, който потъва. Няма такова нещо“, каза Герджиков.

Вървим в добра посока и искаме да надградим това, което заварваме като положително, но бяхме длъжни да направим и преглед на завареното, за да отстраним слабостите, макар че разполагаме със сравнително кратък времеви хоризонт, каза Герджиков. Все пак и за това кратко време могат да се направят някои добри неща, допълни той.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *