Кирил Ананиев отказа да ревизира синдиците на КТБ

Кирил Ананиев отказа да ревизира синдиците на КТБ

Според служебния финансов министър, контрол над дейността им има Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а неговата работа се контролира от Сметната палата

Служебният финансов министър отказва да ревизира работата на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от отговор на Кирил Ананиев на писмо на политическа партия „Да, България“. Министърът на финансите не може да извършва проверка на дейността на синдиците, защото органът, който осъществява контрол върху дейността им, е Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), посочва в отговора си Ананиев. Двама от петимата членове на управата на фонда се назначават от правителството и БНБ, един – от Асоциацията на банките в България, а другите двама – от управителя на ФГВБ и неговия заместник.

Ананиев припомня, че промените в Закона за банковата несъстоятелност от 2015 г. дават възможност ФГВБ да освобождава синдиците по предложение на министъра на финансите, когато те не изпълняват задълженията си или с действията си застрашават интересите на кредиторите. Според Ананиев обаче законодателят не бил предвидил ред, по който МФ да следи за изпълнението на въпросните задължения.

Министърът на финансите нямал правомощия да упражнява контрол и върху дейността на ФГВБ. По думите му този контрол се упражнява от Сметната палата.Единственият документ, чрез който министъра се информира за дейността на синдика, е месечният му отчет. При сигнали за нарушения и въпроси относно дейността на синдиците и хода на производството и банкова несъстоятелност, министърът отправя питане към ФГВБ.

Категории Акцент, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *