Меркел ще бъде разпитана относно подслушването от американското разузнаване

Меркел ще бъде разпитана относно подслушването от американското разузнаване

Скандалът гръмна през 2013 година, когато стана ясно, че американската Национална агенция по сигурност прихваща съобщения от телефоните и имейлите на германските си съюзници

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде разпитана днес от парламентарната комисия, разследваща аферата с подслушването на висши политици и партии в Германия от американското разузнаване.

Скандалът гръмна през 2013 година, когато стана ясно, че американската Национална агенция по сигурност прихваща съобщения от телефоните и имейлите на германските си съюзници, включително и от самата Меркел.

Разследването, което парламентът води повече от три години, ще приключи с изслушването на Меркел. Комисията имаше над 100 заседания. Тя бе създадена, след като бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън направи публично достояние огромната машина за подслушване, създадена от САЩ, чиято жертва се оказаха и не малко от съюзническите им държави.

В отговор на този скандал германското правителство се опита да сключи договор с Вашингтон за отказ от подслушване, но се провали. Самата Меркел пък коментира пред медиите, че „подслушване между приятели е недопустимо“.

Точно тази реплика е причина тя да бъде извикана на разпит в комисията днес, за да разясни откога е знаела за скандала и прикрила ли е важна за обществото информация. Също така от нея се очаква и отговор на въпроса какво е направено за реорганизация и защита на германското разузнаване, което е помагало на американското в тази афера. Очаква се разпитът да продължи часове.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *