НСИ: Растежът се задържа над 3%

НСИ: Растежът се задържа над 3%

Икономическият растеж в страната се задържа над 3%. Това показват данните от експресната оценка на Националния статистически институт (НСИ).

През четвъртото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.4% спрямо същия период на 2015 г.  и с 0.9% спрямо третото тримесечие на 2016 г.  Предварителната оценка на НСИ трябва да бъде обявена на 7 март. Данните показват, че икономиката расте второ тримесечие с един същ темп от 3.4%.

Според данните на НСИ за последните три месеца от изминалата година брутният вътрешен продукт на страната достига 25.36 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 21.7 млрд. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (81.2%), което в стойностно изражение възлиза на 20.600 млрд. лв.

С основен дял за растежа на икономиката отново е износът. Според данните на НСИ износът се увеличава с 9.1% през четвъртото тримесечие на годишна база, докато вътрешното потребление се повишава с 0.9%.

Категории Икономика, ОбществоЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *