„Тренд“: Пет партии влизат в парламента

„Тренд“: Пет партии влизат в парламента

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36 на сто са песимистите

Пет партии са сигурни участници в следващия парламент. ГЕРБ задържа първата си позиция, макар и с минимална разлика. Това сочат данните от проучване на изследователски център „Тренд“.

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки „Воля“. Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент.

тренд-2

Отчита се известен ръст в сравнение с предишното проучване на изследователски център „Тренд“ на формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5 на сто от заявилите, че ще гласуват. С най-големи шансове за представителство в парламента има Реформаторския блок, въпреки че срещат сериозна конкуренция в лицето на „Да, България“ и „Нова република“, които започват да се утвърждават.

 

тренд-3

 

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36 на сто са песимистите. Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 г. се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

61 процента от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са. Привържениците на двете големи партии изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да упражнят правото си на глас.

тренд-4

По време на проучването АБВ и „Движение 21“ подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи. Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия „Свобода и достойнство“.

31 процента от анкетираните смятат, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27 на сто считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

тренд-5

Сред основните политически лидери българите смятат за най-подходящ за министър-председател на България Бойко Борисов (23 на сто), следван от Корнелия Нинова (19 на сто), Красимир Каракачанов (7 на сто) и Веселин Марешки (5 на сто). 

Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

тренд-6

Поради практически сигурния коалиционен формат на следващото правителство, от „Тренд“ са предложили на анкетираните различни варианти на коалиционни формули, като всеки един от тях е имал възможност да посочи до три отговора. С най-висок дял е евентуално взаимодействие между ГЕРБ и Обединени патриоти, като също толкова смятат, че най-добър вариант би бил ГЕРБ да управляват с Патриотите и с партията на Веселин Марешки „Воля“.

тренд-7

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и Патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, Патриотите и Марешки. По-ниският резултат се дължи най-вече на десния профил на избирателя на варненския бизнесмен, който не приема коалиция с БСП.

Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществени нагласи, уточняват от  „Тренд“.

Изследването е направено по поръчка на в. „24 часа“ в периода 2 – 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *