Още авторски дружества подкрепиха „Музикаутор“ в спора им с БНР

Още авторски дружества подкрепиха „Музикаутор“ в спора им с БНР

В офиса на Музикаутор продължават да се получават писма от авторски дружества от Европа и света в подкрепа на действията на сдружението на автори и композитори в казуса му с БНР.

След като американското BMI и английското PRS for Music вече заявиха подкрепата си, към тях се присъединиха AEPI – Гърция, AKKA LAA – Латвия, ASCAP – САЩ, EAU – Естония, HDS/ZAMP – Хърватска, MESAM – Турция, OSA – Чехия, SOZA – Словакия, UCMR-ADA – Румъния, ZAiKS – Полша, и ZAMP – Македония. Членове на тези дружества за колективно управление на права са общо над 1 500 000 композитори, текстописци и музикални издатели.

В писмата си организациите посочват, че представляваният от тях репертоар се използва в различни точки на света и че за тях изградената международна авторско-правна система е от съществено значение в страните, в които авторските права са обект на защита.

Дружествата подчертават, че музиката е неразделна част от програмите на радиата. Затова те очакват всички ползватели на техния репертоар в България да спазват стриктно законите и лицензионните условия на Музикаутор. В писмата си посочват още, че Музикаутор е единствената оторизираната организация в България, която има право да предлага техния репертоар.

Аргументът на ръководството на националното радио да не приемат почти трикратното увеличение на парите за авторски права, което поиска Музикаутор, е, че бюджетната субсидия на радиото не е променена за тази година.

Категории Медии, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *