Прокуратурата харесва работата на синдиците в КТБ

Прокуратурата харесва работата на синдиците в КТБ

Делото за източването на банката било като „пътуване до Луната с дизелов двигател

Прокуратурата в България не вижда проблеми в работата на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от интервю на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев за в. „Труд“. Гешев е прокурор по делото още от самото начало през юли 2014 г. Тогава все още е в Софийска градска прокуратура. Малко преди делото да бъде изпратено в Специализираната прокуратура, той беше назначен за неин ръководител. Така той отново е главно действащо лице в обвинението. Гешев би следвало да има най-добър поглед върху всички аспекти по делото.

Работата на синдиците в банката той коментира така:

“Малко били събрали синдиците! Ами те нямат контрол над активите. Едни пари са минали през кухи дружества и са попаднали на различни места – раздадени са в пликове, торби и чувалчета на политици, актьори, спортисти и т.н., вложени са в бизнеспроекти – губещи или не… впрочем някои от тях и г-н Василев от съседна Сърбия би могъл да управлява. Те са несъбираеми.

Представете си топла баница, изкарана на полето – този минал и си взел, онзи минал и си взел, минала мишка, гризнала и тя от нея.“

Разяснението на Гешев за случилото се и случващото се в банката идва на фона на все по-силен обществен натиск за проверка на работата на синдиците в банката. В четвъртък,  писмо до служебния министър на финансите Кирил Ананиев с искане за отстраняване на синдиците в КТБ и започване на проверка на дейността им изпратиха от дясната формация „Нова република. Това етретото искане за разследване дейността на синдиците за последните две седмици.

Първо сдружението на вложителите в банката „Ние, гражданите“ изложи в писмо притесненията си от разпиляване на масата на състоятелност на банката, от слабия контрол, който синдиците упражняват, и изрази съмнения за умишлени действия в опит да бъдат отклонени активи.

След това темата за несъстоятелността попадна и в предизборната кампания на ръководената от бившия министър на правосъдието Христо Иванов партия „Да, България“. От политическата формация посочиха съмненията за вторичното разграбване на КТБ като много сериозен проблем, който трябва да бъде разследван.

Журналистически разследвания пък показаха неколкократно, че активи на банката са продавани през частни съдебни изпълнители на изключително занижени цени и при странни, полукриминални обстоятелства.

В най-фрапиращ случай се превърна продажбата на печатницата в квартал „Дружба“, известна като „печатницата на Пеевски“. Това е фабриката, която в последната година преди фалита на КТБ беше построена с кредит от банката, за да поеме отпечатването на изданията на майката на ДПС депутата Делян Пеевски. Впоследствие Пеевски пое едноличен контрол над медийната група, а през миналата година контролирана от него компания спечели търга. Цената на сделката е 2.3 млн. лв., което е над 15 пъти по-ниска стойността на кредита, който КТБ е отпуснала на дружеството „Принт трейдинг“.

Не по-малък пример за странна пасивност на синдиците в КТБ е поведението им при загубата на контрол над Българската телекомуникационна компания от страна на компании, кредитирани от банката. През целия процес по блокирането на тези дружества, отстраняване на представителите им от управителните органи, а впоследствие и при отстраняването им от структурата на собственост синдиците на банката не предприеха никакви мерки. Нещо повече.

По информация на „Студия Трансмедия“ синдиците на КТБ дори не са направили опит до момента да приберат по сметки на банката 50 млн. евро, които са единственото „наследство“, което банката ще може да получи след промяната в собствеността на най-големия телеком.

Всичко това очевидно не е проблем за прокуратурата. В интервюто си за „Труд“ прокурор Гешев взема отношение и по друг казус около делото за КТБ, който често е сочен от юристи и граждански активисти като сериозен проблем. Това е огромното забавяне на процеса, който изобщо не е внесен в съда близо 3 години след започването му.

„Мит е, че това дело се бави. Да твърдиш подобно нещо е все едно да си шофьор, учител или художник, да наблюдаваш сложна сърдечно-съдова операция отдалече и да кажеш на хирурга, че много бавно реже. Това е уникално дело. За уникално престъпление. Да, то би приключило по-бързо, ако не беше толкова формалистичен процесът.

С нашия НПК, метафорично казано, ние сякаш пътуваме с дизелов двигател до Луната. Обаче сме на път да кацнем.“

Така Гешев обяснява казуса със забавянето, което според прокуратурата изобщо не е забавяне.

За забавянето, което не е забавяне, си има и обяснение. Според Гешев проблемите са основно в наказателните закони. „Наказателният кодекс е правен за друг обществен строй с планово стопанство, за други обществени отношения. Кой е могъл да си представи през 1981 г., че някой може да открадне банка?! Обвинителният акт по КТБ например съгласно НПК би следвало да е доста над 10-15 000 страници – това ми се струва извън границите на разумното за всяка правна система в Евросъюза.“

От интервюто става ясно, че прокуратурата е разделила мега делото на 24 (двайсет и четири) дела.

„Разследва се дейността на БНБ – с банковия надзор, заради който са обвиняеми двама бивши подуправители и един служител, също високопоставен; второ – престъпната група, ръководена от Василев; трето – едни липсващи 206 млн. лв. от главната каса на КТБ, раздадени в пликове, торбички и чувалчета за няколко години; четвърто – около 2 млрд.лв. източени от КТБ. Други около 1, 5 млрд. лв., пак източени от КТБ, са отделени в друго досъдебно производство. Тоест, ние разследваме първичната кражба, а тя е причина за вторичната кражба на активи, която от своя страна е предмет на други 24 досъдебни производства.“

===============

Снимка: „24 часа“

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Прокуратурата харесва работата на синдиците в КТБ”

  1. В интервюто на Гешев се прокрадват няколко опорни точки:
    -прокуратурата не е готова с обвиненията. Как ще е готова като няма доказателства, а всичко се крепи на показанията на малоумни свидетели?
    – прокуратурата не отговаря за кражбите на синдиците. Щом Пеевски и Борисов са ги назначили, тя какво общо има?
    – прокуратурата е изпълнила основната поръчка при рейдърската атака на банката. Гешев мисли за следращи стъпала в кариерата си. Да не си помисля някой да го безпокои с други въпроси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *