Нийл Горсич е изборът на Тръмп за Върховния съд

Важна номинация:

Нийл Горсич е изборът на Тръмп за Върховния съд

Съдията от Колорадо е може би най-важният избор на новия президент

 

В много успешен опит да отклони вниманието от някои несъвсем премерени във времето политически ходове, президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести тази нощ може ми едно от най-важните си решения за целия си мандат – избора на 49-годишния съдия от Колорадо Нийл Горсич за съдия във Върховния съд на САЩ.

Ако бъде утвърден от Сената, Горсич ще наследи овакантения през миналия февруари пост на „лъва на Върховния съд“ консерватора Антони Скалия. Онлайн займ безработным на карту без отказа. Значението на този избор се обяснява от факта, че съдиите във Върховния съд са пожизнени и с оглед възрастта на кандидата, той може да заема поста десетилетия, след като Тръмп вече не е в Белия дом.

Около запълването на това овакантено място се разрази голяма политическа борба. Бившият президент Барак Обама посочи миналата година своя избор – Мерил Гарланд, чиято кандидатура въобще не беше допусната за обсъждане от ръководството на републиканците в Сената. По време на предизборната кампания изборът на съдии във Върховния съд беше един от основните предизборни лозунги и на двете партии, като специално при републиканците точно номинацията във Върховния съд беше една от обединителните каузи, довели ключови гласове за победата на Тръмп.

По мнението на експерти, съдия Нийл Горсич не е типа съдия, който би посочила Хилъри Клинтън, ако бе влязла в Овалния кабинет. Става въпрос за изключително подготвен юрист и съдия, който освен своята юридическа кариера, има и значителна академична репутация. Той е бил преподавател и автор на юридически монографии – включително и специално изследване, противопоставящо се на „подпомогнатото самоубийство“ (т.е. евтаназията). Определено Горсич е юрист-консерватор, който има твърди убеждения по отношение на тълкуването на закона и конституцията, но същевременно има доста добри комуникационни умения и при избора му за съдия на по-ниско ниво в съдебната система той е бил потвърден без нито един глас против.

Нийл Горсич е учил право в Колумбийския университет като завършва Юридическия факултет на Харвардския университет заедно с Барак Обама (випуск 1991 г.). Има докторат от Оксфордския университет. Той е син на Ан Бърфорд – първата жена, ръководител на Агенцията за защита на околната среда по времето на президента Роналд Рейгън

Горсич е най-младият съдия, номиниран за Върховния съд през последния четвърт век. С неговия избор ще бъде възстановено мнозинството на консерваторите във Върховния съд, което може да реши толкова поляризиращи американското общество въпроси като тези за абортите, контрола над личното оръжие, смъртното наказание и религиозните свободи.

Neil Gorsuch speaks after U.S. President Donald Trump announces his nomination of Gorsuch to be an associate justice of the U.S. Supreme Court at the White House in Washington, D.C., U.S., January 31, 2017. REUTERS/Carlos Barria
Нийл Горсич говори в Белия дом по повод номинаиията си (Снимка: Ройтерс)

Обявявайки решението си редом със съдията и неговата съпруга, президентът Тръмп  заяви, че „Съдия Горсич има изключителен юридически опит, брилянтен ум, огромна дициплина и вече е заслужил подкрепа от представители и на двете партии“. И допълни: „В зависимост от възрастта им, съдиите могат да бъдат активни 50 години. А неговите решения могат да бъдат валидни век и повече, или често – вечни“.

Горсич е съдия в 10-ти федерален окръг на Апелативния съд на САЩ, базиран в Денвър, Колорадо и е бил назначен на този пост през 2006 г. от тогавашния президент-републиканец Джордж Буш-младши.

Някои демократи в Сената вече заявиха, че ще се противопоставят на всеки, номиниран от Тръмп кандидат. Те ще се опитат да го блокират, тъй като за утвърждаването на номинацията са необходими 60 гласа, а републиканците имат едва 52 сенатори и, следователно, може да се стигне до прилагането на филибустер.

Благодарейки за назначението, Горсич заяви: „Уважавам факта, че в нашия правен ред правото да се пишат законите е отредено на Конгреса, а не на съдилищата „. И допълни: „Ролята на съдията е да прилага, а не да променя онова, което е решено от народните представители. Съдия, който харесва всеки резултат, който е постигнал, най-вероятно е лош съдия, преследвайки резултатите, които харесва, а не онези, които законът изисква“.

A general view of the U.S. Supreme Court building in Washington, U.S., November 15, 2016. REUTERS/Carlos Barria
Сградата на Върховния съд (Снимка: Ройтерс)

Според висш представител на администрацията, говорил при условие на анонимност, изборът е имал и географски измерения, тъй като е търсен кандидат, който не е от източните щати на страната, откъдето са били повечето назначения съдии през последните десетилетия. Горсич живее в Болдър, Колорадо, където обича живота на открито и гледа коне.

Либералните среди в САЩ веднага се противопоставиха на избора, посочвайки че Горсич е „идеологизиран кандидат, който поставя собствената си дясна политика над конституцията“.

Другият кандидат, който също присъстваше на церемонията е бил апелативният съдия Томас Хардиман от Филаделфия, също консерватор като юридически разбирания. С евентуалното назначение на Горсич ще се затвърди консервативното крило във Върховния съд, съставено в момента от съдиите Джон Робъртс, Антони Кенеди, Кларънс Томас и Самуел Алито.

В чисто политически план, с този избор президентът Доналд Тръмп затвърждава позициите си в Конгреса на САЩ, давайки на републиканците там една сериозна кандидатура,  зад която да застанат и която обединява социалните консерватори, религиозната десница и умерено-консервативните конгресмени на партията.

 

 

Категории Акцент, КонфликтиЕтикети , , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *