Доналд Тръмп уволни и.д. главен прокурор на САЩ

Убийство в понеделник вечер

Доналд Тръмп уволни и.д. главен прокурор на САЩ

Дейна Бенте е заместникът на Сали Иейтс

 

На снимката вляво: новият изпълняващ длъжността главен прокурор Дейна Бенте, вдясно – Сали Иейтс (снимки – The Getty Images)

 

В стил, много напомнящ известното „убийство в събота вечер“ (20 октомври 1973 г.) – уволнението на специалния прокурор Арчибалд Кокс от президента Ричард Никсън по време на продължилата година и половина сага на скандала „Уотъргейт“, президентът Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността главен прокурор на САЩ Сали Иeйтс за неподчинение и отказ за съобразяване с подписания в петък президентски указ за имигрантите от 7 предимно ислямски страни. Кризата ескалира в телевизионния „прайм-тайм“ в понеделник вечер на 11-ия ден от пребиваването в Белия дом на неговия нов обитател, което очевидно говори за стремежа и на двете страни да политизират позициите си по чисто юридически въпроси със съответните дълбоки политически мотиви.

В понеделник Сали Иeйтс заяви в специално писмо, че юристите на Министерството на правосъдието няма да защитават в съда президентския указ, който разпореди спирането за 120 дни на влизането на бежанци на територията на САЩ, безсрочна забрана на бежанците от Сирия и 90-дневна забрана за граждани-небежанци от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

Иeйтс направи изявление по телевизията, че не е убедена, че защитата на указа на Тръмп е „в съответствие със задължението на министерството винаги да търси справедливостта и да защитава онова, което е правилно“.

Както вече стана традиция за новата администрация, съобщението за уволнението бе обявено от Белия дом най-напред в „Туитър“.То много напомняше брандираната фраза на Тръмп от неговото шоу „Стажанта“ – „Уволнен си!“.

Същевременно бе съобщено, че новият главен прокурор се казва Дейна Бенте – прокурор в съдебния окръг на Източна Вирджиния. Бенте положи клетва почти веднага.

Така в петък се развихри поредната драматична проява на новата администрация, в която се очерта желанието на управляващите да „се пресуши блатото на Вашингтон“. Едновременно обаче, бе открит поредният нов фронт на политическо противопоставяне.

Иейтс също има вина за случилото се, тъй като тя можеше да се опита да убеди Белия дом в юридическата несъстоятелност на елементи от новия президентски указ, вместо да се противопоставя публично на своя шеф – новия президент. Доналд Тръмп я уволни напълно в рамките на правомощията си. Съвсем друг е въпросът за политическите последици, които вероятно се харесват на голяма част от хората, гласували за него.

Всъщност на Иeйтс – назначена на поста от предишния президент Барак Обама й оставаха още няколко дни на поста, тъй като се очакваше до края на седмицата републиканския сенатор Джеф Сешънс да бъде официално утвърден от Сената като шеф на Министерството на правосъдието.

Белият дом отхвърли коментарите на Иeйтс за президентския указ като „чиста риторика“ и заяви, че Тръмп е действал в рамките на своите президентски правомощия. В телевизионно интервю политическият съветник на Тръмп Стивън Милър заяви: „Това е нова демонстрация на това колко политизирана е правната ни система“.

В историята на САЩ има само няколко случая, при които най-високопоставени служители на Министерството на правосъдието публично са се разграничили от Белия дом. Най-известният случай, разбира се, е споменатото събитие от октомври 1973 г., когато тогавашният главен прокурор Елиът Ричардсън предпочете да подаде оставка, вместо да се подчини на заповедта на президента Ричард Никсън и да уволни специалния прокурор, разследващ президента заради скандала „Уотъргейт“.

Съществената разлика е, че тогава става въпрос за реално криминално разследване срещу президента и неговите най-близки съветници. Освен това, тогава двама други заместник министри на правосъдието също подават оставки, за да не изпълнят указанията на президента и накрая последният останал заместник министър уволнява Кокс и след това подава оставката си.  Което по-късно ще коства на въпросния Робърт Борк назначение за съдия във Върховния съд, тъй като случаят е припомнен и Сенатът на САЩ отхвърля номинацията му.

Сега Бенте се закле и очевидно ще осигури спокойствието на Белия дом, че нещата са под контрол.

 

 

 

Категории Акцент, Конфликти, Мнения, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *