Защо Пеевски харесва новия финансов министър

Защо Пеевски харесва новия финансов министър

Кирил Ананиев е част от лобисткото управление на държавните финанси, осигурило в последните правителства скандални пазарни предимства за производители на цигари и за лотарийния бизнес

 

Чие е това служебно правителство? На БСП? На ГЕРБ? Или, както казва назначилият го – президентът Румен Радев – „на българския народ“. Много може да се нищоговори по темата. Истината е, че това е може би най-слабият кабинет като личности с професионална биография. С малки изключения. И все пак, по-важното е какво ще свърши правителството.

Ако има сигурен белег, че служебното правителство ще се погрижи за комфорта на мафията с видимото й лице ДПС депутата Делян Пеевски, то това е назначението на Кирил Ананиев за служебен финансов министър.

Министерството на финансите (МФ), без съмнение, е под контрола на Пеевски през цялото битуване на Владислав Горанов в него. А и в предишното му издание начело с Петър Чобанов. Примерите за това са много и, за съжаление, Ананиев има значително участие в тази политика.

Г-н Приемственост

Трябва да има приемственост. Това е мотото, под което и президентът Радев, и назначеният от него премиер проф. Герджиков ознаменуваха поемането на управлението от правителството на Борисов.

Е, без съмнение Кирил Ананиев може да осигури доста аргументи в тази посока.  Той е част от професионалния състав на Министерството на финансите от 15 години. И със сигурност има не малко професионални качества. Проблемът е, че Ананиев е част и от политическото ръководство на МФ вече в пето правителство. В кабинета на Пламен Орешарски пък беше съветник на премиера, с когото и двамата не отричат, че са особено близки. А особено последните две правителства –  „Орешарски“ и „Борисов 2“ са символ на лобистки политики, с голям корупционен елемент.

Данъчната политика на правителството на Орешарски например позволи на хазартния бизнес с лотарийни моментни игри да изкара цяла една година, без да плаща данъци. През 2013 г. правителството на Орешарски предложи промени в Закона за хазарта, с които формално беше променен начинът, по който да се облагат хазартните игри. По една „случайност“ при приемането на поправката депутатите пропуснаха от списъка на облаганите хазартни игри организаторите на томболи и лотарийни игри, бинго залите и турнирите с игра на карти. Така добре познатата от телевизията „Националната лотария“, притежание на близкия до Орешарски Васил Божков и дистрибутирана основно през Lafka на Делян Пеевски, се оказа без задължението да отчислява и плаща данъци. Както и всички останали оператори на талончета за изтъркване.

Колко е загубил от това бюджетът ли? Трудно е да се направят прецизни изчисления. Справка на Държавната комисия по хазарт (ДКХ), поискана от „Капитал“, показва, че през 2015 г. са събрани данъци от моментна лотария на стойност 37 млн. лв., докато година по-рано в тази графа има 0 лева приход.

Дори и да се приеме, че през 2015 г. пазарът се е увеличил, то година по-рано приходите му не са били много по-ниски. А това означава, че и пропуснатите от държавата данъци са съпоставими със събраните през 2015 г.

Този забележителен „малък пропуск“ в Закона за хазарта е коригиран през 2014 г. от новото мнозинство в парламента, водено от ГЕРБ след доста съпротива и ослушване. И ако си кажете, че прекъсната лобистка практика се дължи на влизането на Ананиев на поста зам.-министър на МФ – задръжте малко.

Цигари, цигари, цигари

Защото от МФ излезе ново забележително лобистко предложение, в директна подкрепа на бизнеса на Пеевски. Финансовото министерство предложи през есента на 2015 г. промени в Закона за акцизите и данъчните складове, целящи да се премахне плавното увеличение на акцизите върху цигарите от следващата година до 2018 г. Тогава МФ предложи с най-малко да се увеличи акцизът върху най-евтините цигари. Мотивите на финансовия министър Горанов са забележителни: „Пушачите, които имат по-малки възможности, са чувствителни към всяка стотинка увеличение… Ако се търси такова решение, то ще е само за да се гарантира запазването на цените на ниския ценови клас“.

Формалното обяснение е борбата с контрабандата – обичайното лекарство за кабинета „Борисов“ всеки път, когато му се наложи да обясни  необяснимото.

Истината? Какво значение има тя. Истината е, че скандалната промяна на акцизите поставя в облагодетелствано пазарно положение циагрите на „Булгартабак“ на Делян Пеевски и „Кингс Табако“ на собствениците на „Винпром Пещера“. Произвежданите от тях цигари са позиционирани именно в ниския ценови сегмент. Т.е. техните цени се увеличават с най-малко.

Толкова за миналото.

Кой ще бъде министър

Сериозен въпрос с неясен отговор. Ако се съди по настойническия тон на бившия министър Владислав Горанов по време на предаването на властта.

kiril_ananiev„Кирчо, ти сега да не вземеш да се разграничиш от нас“, каза Горанов „на шега“ с доста фалшива усмивка. И продължи: “Аз не препоръчвам промени в НАП и Митници, включително и персонални…“. Всъщност именно персоналните промени биха били гаранция, че Ананиев иска да въведе нов модел на управление на МФ. Защото назначението на Бойко Атанасов за изпълнителен директор на Националната агенция за приходите е едно от първите действия на правителството на Орешарски. Правителство, което може да се ознаменува само с една дума и това е „провал“.

Оставането на Атансов на постта изпълнителен директор на НАП беше обяснявано от бившия премиер Борисов отново с „приемственост“. Сегашната настойчива препоръка на Горанов към Ананиев не е нищо повече от директна заплаха да внимава какво пипа.

А във възможностите на Ананиев е да разреши и друг голям проблем. Проблемът с отчайващо неработещите синдици на Корпоративна търговска банка. Финансовият министър има всичките правомощия да поиска от Фонда за гарантиране на влоговете в банките да предложи нови синдици. Защото сегашните имат ужасяващи резултати. И не само. Има достатъчно данни, да, не съмнения, а данни, че работят в директна полза на Пеевски. И в ущърб на кредиторите. А най-големият непряк кредит е държавният бюджет, осигурил кредита на ФГВБ, така че да бъдат изплатени гарантираните депозити.

Дали Ананиев ще смени синдиците на КТБ е маркер дали ще посмее да се изправи срещу интересите на групираната около Пеевски мафия.

Категории Акцент, Пари, ФинансиЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Защо Пеевски харесва новия финансов министър”

  1. Заради въведеното неправилно управление на паричната система Министърът на финансите е с подсигуряван провал. Сегашното държавна грешка сътворява злини за всички, включително за Министърът на финансите.
    Все още обществеността не зачита вредното властово поведение и болезнените злини се уголемяват. При създадените условия е невъзможно спасение от злини, защото Министърът на финансите колкото по-добре работи да подпомогне икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.
    Същественото за спасение от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на паричната система се прилага.
    При запазено неправилно управление на паричната система – злините се уголемяват.
    За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно управление на паричната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *