ВСС избра близки до Цацаров да реформират прокуратурата

ВСС избра близки до Цацаров да реформират прокуратурата

Поводът за гласуването стана решението да се сформира работна група в правосъдното министерство, която да обсъди доклада от мисията на европейските прокурори

Публикувано на Категории Общество Сподели

Мнозинството във Висшия съдебен съвет отложи дебата по препоръките в доклада от европейските прокурори, които миналата година анализираха работата на държавното обвинение. Това стана по искане на главния прокурор и получи подкрепата на 13 от съдебните кадровици. 7 бяха против.

Сотир Цацаров, който не присъства на дебата, тъй като беше на клетвата на новия президент Румен Радев, поиска отлагането с писмо, за да може първо по доклада да се произнесе междуведомствената работна група, която министерството на правосъдието тепърва ще създава.

Членове на Висшия съдебен съвет коментираха, че доколкото предстои смяна в правосъдното ведомство, няма яснота кога изобщо тя ще заработи реално.

Мнозинството във Висшия съдебен съвет избра трима от най-близките до главния прокурор членове да участват в реформирането на държавното обвинение – Румен Боев, Румен Георгиев и Михаил Кожарев.

Двама от тях са бивши висши прокурори, а третият е бивш следовател. През последните четири години и тримата са неизменна част от мнозинството във ВСС, формирано около Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Поводът за гласуването стана решението да се сформира работна група в правосъдното министерство, която да обсъди доклада от мисията на европейските прокурори. Крайната цел на тази група е да изработи конкретни законодателни решения върху доклада.

Докладът на европейските прокурори бе публикуван на 20 декември. В него ясно се открояват четири големи препоръки към българските власти. Първата е за започване на процес по централизация на прокуратурата, който да доведе до ясно поемане на отговорност от главния прокурор по знаковите дела. Втората е прокуратурата да стане много по-отчетна пред обществото и парламента.

Третата е Националната следствена служба да стане независима от главния прокурор. В доклада се предлага институцията да бъде формирана по модел, който е много близък до румънската антикорупционна прокуратура. Идеята е някой да може да разследва главния прокурор. Четвъртата е да се обмисли създаването на специален инспекторат за прокуратурата, който да се ръководи от напълно независима и авторитетна фигура.

Цацаров вече коментира, че в доклада има някои добри предложения, но не бе споменато точно кои. Той обаче определи като крачка назад в реформата предложението ръководството на прокуратурата да поема лична отговорност за развитието на знаковите дела.

„ВСС трябва да изложи своята визия за структурата и функционирането на прокуратурата. Никога не съм крила, че не съм привърженик на сегашната структура. От 1991-ва година досега многократно са правени опити да бъде намерено истинското място на прокуратурата и това не е станало. Истинската промяна за прокуратурата няма да настъпи, докато с тази реформа се занимават хора, които са свикнали с подходите и функциите на сега действащата прокуратура“, каза по време на дебата Юлиана Колева.

 

Категории Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *