Тръмп критикува републиканците в Камарата на представителите

Новият 115 Конгрес на САЩ:

Тръмп критикува републиканците в Камарата на представителите

Става въпрос за опитите да се отслаби независимото Бюро по етиката в Конгреса

 

 

На снимката: Републиканци в 115-я Конгрес на САЩ полагат клетва (Getty Images)

Автори Били Хауз и Ерик Уйсън, Блумбърг 3 януари 2017

 

Новоизбраният президент Доналд Тръмп отхвърли решението на републиканците в Камарата на представилите да ограничат правата на независимото Бюро по етиката в Конгреса по отношение на разследванията за нарушения от страна на законодателите.

„С многото задачи, по които трябва да работи Конгреса, наистина ли трябва да направят ограничаването на независимия орган по мониторинга на етиката в Конгреса свое действие № 1 и приоритет, въпреки несправедливите му практики“ написа Тръмп рано сутрин във вторник в Туитър. „Фокусирайте се върху данъчната реформа, здравните осигуровки и толкова много други неща от далеч по-голяма важност!“.

Той завърши съобщението с“#DTS,” – препратка към неговото обещание от кампанията да „изсуши блатото на корупцията във Вашингтон (“drain the swamp”).

Тръмп реагира на действията на републиканците в Камарата, които на закрито заседание на тяхната група в понеделник вечерта гласуваха за поправка в замислените реформи в правилника за работата на Камарата, според която независимото бюро щеше да бъде поставено под ръковоство на Комисията по етиката на Камарата и съответно щеше да ограничи значително неговите препогативи. Камарата трябваше да гласува целия пакет от реформи във вторник с откриването на работата на 115-тия Конгрес на САЩ.

След намесата на Тръмп, републиканците решиха да оттеглят спорната поправка, която можеше за открие нова линия на разделение в тяхната фракция. Това решение дойде на фона на по-общите призиви на Тръмп за борба с корупцията във Вашингтон, включително налагане на ограничения в броя мандати на конгресмените и рестрикции върху дейността на лобистите.

„Републиканците претендират, че искат да „пресушат блатото“, но вечерта преди новият Конгрес да положи клетва, републиканците в Камарата елиминираха единствения независим контрол над техните действия“, заяви лидера на малцинството Нанси Пелоси. „Очевидно, етиката стана първата жертва на новия републикански Конгрес“.

Келийн Конуей, топ-съветник на новоизбрания президент, заяви във вторник, че тя не е дискутирала вота с Тръмп, който използваше антикорупционните лозунги по време на кампанията, но известно време остана мълчалив по действията на Камарата. Но тя каза, че реакцията му ще бъде в съзвучие с неговата реторика.

„Едно от нещата, които те се опитват да ограничат възможностите за злоупотреби със законодателния процес“, каза Конуей пред Ем-ес-ен-ли-си, добавяйки, че много зависи от новото бюро по етиката, което ще се създаде. Според нея, загрижеността на избирателите би намерила адекватен отговор.

Гласуването в понеделник предизвика протести от групи за мониторинг дейността на правителството, включително такива, които бяха наложили създававето на бюрото през 2008 г.

Тези групи заявяваха по онова време, че Комисията по етиката не е достатъчно настоятелна при контрола и наказването на прегрешилите, които осъществява сама за себе си.
Предварителни бележки

Идеята за създаването на бюрото бе, че подобна независима институция може да осигури предварителен, независим преглед на обвиненията за нарушение на етиката, отправени към членове на Конгреса на САЩ и оттук – да направи препоръки за това, необходимо ли е допълнително разследване на Комисията по етиката.

„Бюрото е едно от най-големите постижения по отношение на етиката в Камарата на представителите и то изигра критичноважна роля за това, процесът по съблюдаване на етиката в Конгреса да не се разглежда като средство за замитане на проблемите под килива“, казаха в съвместна декларация Норман Айзен и Ричард Пейнтър – председател и заместник председател на организацията „Граждани за отговорност и етика във Вашингтон“. „Ако 115-ят Конгрес започне работа с поправките, подронващи устоите на бюрото, той очевидно ще се окаже преследван от скандали и етични проблеми за години напред и ще върне Камарата към онези черни дни, когато нарушенияга на етиката бяха откровени и твърде често – толерирани“.

Бюрото обаче има и своите противници, включително законодатели и служители на Конгреса и от двете партии, които посочват, че към тях са се отнесли несправедливо. А има и публични подводни войни и вътре в Комисията по етиката.

„Има много примери, за някои от които чухме и днес, отнасящи се за конгресмени, които са били фалшиво обвинявани от тази група и които са изразходвали цяло състояние, за да възстановят доброто си име“, каза конгресменът от Кентъки Хол Роджърс, който заяви, че подкрепя предложението. „Смятам, че с бюрото се злоупотребява.

Някои републиканци в Камарата, включително конгресменът Денис Рос от Флорида, заявиха, че има притеснения, които са били повдигнати при заседанието при закрити врати в понеделник относно целесъобразността от въвеждането на нови ограничения върху организациите, наблюдаващи правителството непосредствено преди встъпването на Тръмп в длъжност. Той оаче, каза, че мнозинството от републиканците са се ангажирали с това, че е време да се оправят проблемите с Бюрото по етиката в Конгреса.

Ръководството се противопоставя

Говорителят на Камарата на представителите – конгресменът от Уисконсин Пол Раян и лидерът на мнозинството Кевин Маккарти от Калифорния бяха сред онези, които се противопоставиха на поправката, според  конгресмен, присъствал в залата, но пожелал да остане анонимен. Кабинетът на Раян отказа да коментира веднага промените в правилника.

Във вторник сутринта, Маккарти потвърди, че е противник на приемането на поправката, но заяви, че ще гласува за пакета от реформи, който я съдържа.

„Не става въпрос за онова, което се казва в повечето вестникарски заглавия“, заяви Маккарти в телевизионно ингервю. „Реформите няма да променят институцията“.

Според него, промените имат подкрепа и от двете партии по отношение на това, разследванията да са по-справедливи.

„Едно от нещата, в което ние в Америка твърдо вярваме, е надлежният съдебен процес“, добави той. „Хората имат правото да се защитават, ако бъдат обвинени в нещо“.

В изявление, конгресменът Гуудлат, предложил поправката, каза, че тя „надгражда“ постигнатото от Бюрото като същевременно подобрява „правата на надлежен процес на разследваните индивиди, както и на онези, които са призовани да свидетелствуват“.

„Бюрото по етика в Конгреса има сериозна и важна роля в Камарата и тази поправка няма въобще да му попречи в неговата работа“, каза той.

Другите  промени включват изискват всеки въпрос, който потенциално може да включва криминални нарушения задължително да бъде препратен в Комисията по етиката. Бюрото освен това няма да има възможност да разглежда анонимни жалби, а неговата юрисдикция ще бъде ограничена до последните 3 Конгреса на САЩ.

В крайна сметка, след една критика от страна на Тръмп, разпространена чрез Туитър, републиканците оттеглиха спорната поправка и приеха целия останал пакет от реформи.

Превод: Костадин Грозев

Категории Акцент, Конфликти, Общество, Планета, ПолитикаЕтикети , , , , , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *