При стрелба на летището във Форт Лодърдейл, Флорида има 5 убити и 13 ранени

Атентати

При стрелба на летището във Форт Лодърдейл, Флорида има 5 убити и 13 ранени

Стрелецът се е предал без съпротива на полицията

 

Преди минути при масова стрелба от страна на един човек петима души бяха убити и 13 ранени на летището във Форт Лодърдейл – международното летище „Холивуд“ в окръг Брауърд, Флорида, САЩ payday loans online. Стрелбата е станала около 12.55 ч местно време (около полунощ българско време) в близост до мястото за получаване на багажа на Терминал 2.

Нападателят е открил огън с пушка в близост с терминала, на който летят „Делта еърлайнз“ и „Еър Канада“. Видеоматериал от охранителните камери показва хола, които бягат от терминала и стотици други, чакащи на пистата в момент, в който много служители по сигурността се втурват към местопроизшествието.

florida2

Снимка: AP Photo

Службата на шерифа на окръг Браудър потвърди броя на жертвите като 5 убити и 8 ранени, които са отведени в болница. Според полицията, служителите по сигурността и полицията не е произвеждала изстрели и атентаторът е арестуван без инцидент след като се е предал.

Бившият прессекретар на Белия дом Ари Флейшър съобщи чрез Туитър от летището: „Чуха се изстрели. Всеки наоколо бяга“.

Федералната авиоционна служба съобщи чрез специална декларация, че летището е затворено, с изключение за спешни полети. Около час след събитието се появи непотвърдена информация, че е имало и втори стрелец, но по-късно тя бе отхвърлена като неотговаряща на истината.

florida3

Снимка: AP Photo

Президентът Барак Обама е бил информиран за случилото се от помощника си по въпросите на сигурността и контратероризма Лиза Монако. Новоизбраният президент Доналд Тръмп изпрати съобщение в Туитър, че наблюдава ситуацията, окачествявайки случилото се като „ужасно“, както и съобщавайки, че е говорил с губернатора на Флорида Рик Скот.

Разследващите още не са съобщили името на извършителя, споменавайки само, че е 26-годишен. Според медиите това е бил пътник, дошъл с полет от Анкоридж, Аляска и минал през Минеаполис. Оръжието е било чекирано в багажа и той го е заредил в тоалетната, след като си е получил багажа и е започнал стрелбата. Според някои репортажи, той е служил в Армията на САЩ и е имал военни документи и е бил живял в Аляска. Ако не е бил с фалшиви документи, става въпрос за мъж, роден в Ню Джърси.

Според информацията, ако документите са автентични, атентаторът е служил в Порто Рико, Мисури и Аляска, а вероятно и една година в Ирак. Предполага се, че има психически отклонения, тъй като е посещавал следователи от ФБР в Аляска, на които е казал, че „чува гласове, които му говорят  да се присъедини за Ислямска държава“.

Според кмета на окръг Браудър Барбара Шариф, стрелецът е бил „самотен извършител“, който е бил арестуван и че „ние нямаме в този момент доказателства, че е действал в съдружие с други лица“.

По материали от сайта на Вашингтон пост

Категории Конфликти, Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *