Прокуратурата обяви марката на лютеницата с олеамид

Обвинението разпореди на полицията и Агенцията по храните незабавна проверка на продукта

Прокуратурата обяви марката на лютеницата с олеамид

Прокуратурата разпореди на полицията и Агенцията по храните незабавно да извършат проверка на лютеницата, в която е бил открит олеамид. В прессъобщението си прокуратурата съобщава и името на производителя, и търговската марка – нещо, което от „Активни потребители“ заявиха, че нямат право да кажат.

Софийската районна прокуратура днес е изпратила преписка до Районната прокуратура в Пловдив. Тя е образувана по сигнала на Българска асоциация активни потребители. Прокуратурата пише и кой е производителят.

„.. след извършване на експертно изследване от независима лаборатория „Център по биология на храните“ ЕООД на различни марки лютеница, е установено, че в продукта лютеница „Класик лютеница“ 550 гр., произведена от „Идеал Продукт“ ООД, се съдържа опасно за здравето вещество „олеамид“, се казва в прессъобщението.

По случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните относно евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от Наказателния кодекс – изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества, уточняват още от прокуратурата.

 

Категории Здраве, Общество, Практикум

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *