Открит е неизвестен ръкопис на Вацлав Хавел за „Харта-77“

40 години по-късно

Открит е неизвестен ръкопис на Вацлав Хавел за „Харта-77“

Какво точно е мислел драматургът в онези драматични дни?

 

Днес се навършват 40 години от обявяването на „Харта-77“ – документа, с който мнозина свързват началото на края на социализма в Източна Европа. С тази обща декларация, която се позовава на заключителния документ от Хелзински и в която се настоява за спазване на човешките права в комунистическа Чехословакия, група интеректуалци и общественици, начело с Вацлав Хавел, поставят в Прага началото на Движение „Харта-77“. 

Студия Трансмедия отбелязва годишнината от това знаменателно събитие с информация за публикуването на един автентичен документ от онези събития.

***

За ознаменуването на годишнината от събитието точно днес ще бъде публикувана част от един изключителен документ – близо 100 страници описание, дело на самия Вацлав Хавел – драматурга, дисидента и първия и единствен президент на демократизираща се Чехословакия в края на 80-те години на миналия век, в който той описва своите преживявания, мисли и чувства около създаването на „Харта-77“.

havel

След като бе изгубен за няколко десетилетия, ценният текст е бил наскоро открит в документите на друг известен член на движението и приятел на Хавел – отишлият си наскоро Зденек Урбанек. Директорът на библиотеката „Вацлав Хавел“ Михаел Зантовски разказва за откритието и за факсамилното издание на текста, което ще се появи днес.

Michael Žantovský, photo: Ondřej Tomšů(

На снимката – Михаел Зантовски (снимка „Радио Прага“)

„В книгата, известна на Запад под заглавието „Притеснявайки мира“ (Disturbing the Peace), публикувана през 1985 г. Хавел пише: „Аз написах един спомен от около 100 страници за началото на „Харта 77″, моя арест и първия ми престой в килията. Някъде го забутах и не знам къде се намира. Може би един ден ще го намеря“.

„И той беше намерен преди месец“.

  • Какво ни казва текстът за начина на мислене на Хавел по време на създаването на Харта 77? Бил ли е развълнуван, притеснен, а може би – двете?

“Той е бил наистина „на нокти“ в онзи момент. Той и колегите му са разбирали колко е сериозно това, с което са се заели. Те наистина са очаквали големи проблеми – и наистина са ги изпитали скоро.

По-голямата част от текста е за размислите на Хавел в дните между първото му задържане на 6 януари и последвалия арест на 14 януари.

Той се е страхувал от онова, което го очаква, той е възприемал ареста като нещо неизбежно и дори може да се каже, че в известна степен той дори го очаква с нетърпение.

Хавел постоянно повтаря : „Не мога да издържам на тади несигурност. Искам някак си всичко да приключи“. Трябвало е да минат 8 дни, за да получи точно това „приключване някак си“.

Photo: Ondřej Tomšů

  • Сто страници са много. Какво точно има в текста?

“Ние нямаме всичките 100 страници. Намерихме около половината от тях – близо 50 страници. Много оптимистично настроени сме, че ще намерим и втората половина на текста.

Тъй като е бил твърде педантичен автор, Хавел всъщност е разделил текста на глави. Това, с което разполагаме, вероятно е първата половина. Тя завърва с неговия арест и престоя му в килията на предварителния арест.

Втората част, с която не разполагаме, е била вероятно за времето, прекарано в килията и размислите му през следващите 4 месеца, преди да бъде освободен“

  • Какво е качеството на текста? Дали е бил предвиден за печат от някой друг, освен от него?

“Нямаме никаква идея. Очевидно, той се е чувствал задължен да напише нещо.

Но, въпреки това, със сигурност можем да кажем, че авторовият текст е с изключително качество.

Става въпрос за доста забавен текст. Той описва поведението на следователите – опитва се да вникне в тяхната психология, какво може да предположи за техните намерение.

В същото време, той описва начина на мислене на неговия собствен кръг. И резултатът е наистина чудесен.

Освен, че става въпрос за исторически документ, мисля, че текстът е много значим и като проза“

  • Книгата ще има премиера във вилата, където Зденек Урбанек е живял в Прага – 6. Защо там?

Václav Havel, photo: Tomáš Vodňanský

„Защото това е мястото, където „Харта-77″ е поела по своя път преди 40 години по пладне на 6 януари. Затова избрахме точно 40-годишнината – на същото място, в същата къща.

Там днес има плоча в памет на Урбанек и Хартата.

Ние считохме, че е подходящо и належащо да започнем отбелязването на юбилея точно там“.

Превод от сайта на „Радио Прага“ – Костадин Грозев (във връзката има пълен запис на интервюто)

 

Категории Събития, ЦивилизацияЕтикети , , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *