Барак Обама е разпоредил пращането на специални части в Прибалтика

Полъхът на Студената война:

Барак Обама е разпоредил пращането на специални части в Прибалтика

Ответна реакция на ядрените ракети в Калининградска област

Президентът Барак Обама е разпоредил изпращането на специални части на САЩ по протежение на границата на Литва с „агресивно настроената“, според него Русия.

Напрежението между Вашингтон и Кремъл достигна равнища, напомнящи за тези от Студената война, особено след като бяха публикувани медийни материали, че Владимир Путин разполага оперативно подготвени ядрени ракети в руската провинция Калининград – на границата между Полша, Беларус и Литва.

obama11

Говорителката на литовското вънщно министерство Аста Галдикайте потвърди, че САЩ са предоставили допълнителна военна помощ още след руската анексия на Крим.

Тя заяви: „Съединените щати бяха първите, които предложиха допълнителни мерки за осигуряването на нашата сигурност след анексията на Крим“. Тя допълни също, че „един от сдържащите фактори е присъствието в Литва на части за специални операции на САЩ“, което ще предпази страната от военната заплаха от страна на агресивния режим на Путин, според информация на британския „Експрес“.

Американският военен шеф ген. Реймънд Томас заяви за „Ню Йорк таймс“, че Америка има „постоянно присъствие“ в балтийските държави, граничещи с Русия.

Той добави, че много от бившите източноевропейски страни са „изплашени до смърт“ от Русия и че уязвимите държави „отчаяно“ се нуждаят от американското лидерство.

САЩ и останалите съюзници от НАТО ще изпратят батальони с численост до 1 200 бойци във всяка една от прибалтийските държави – Литва, Латвия и Естония, както и в Полша през пролетта на 2017 г., според материал, публикуван в „Ню Йорк таймс“.

Външният министър на Литва Линас Линкевичикус потвърди, че военната активност на Русия в Калининград заплашва региона.

Той заяви: „Бяха разположени ракети „Искандер“, които имат възможност да бъдат с ядрени бойни глави. Там има ракети С-400 и модернизирани бойни самолети“.

Линкевичикус нарече руското поведение в региона „военно хулиганство“ и призова НАТО да предприеме действия и да окаже повече подкрепа на обсадената Украйна.

Той допълни: „Русия обича да създава проблеми, конфликти и след това да предлага идеи как те да бъдат смегчени, как да се посредничи – и някои наши колеги ни казват „Вижте, те са готови да си сътрудничим“.

submarine

През ноември миналата година, военноморските сили на Путин обявиха за новата им неуловима от радалите суперподводница, която ще бъде разположена в Черно море. Шефовете в Кремъл обещаха Русия да не позволят морето да стане „Натовско езеро“, както и че те твърдо вярват, че Атлантическият пакт ще рухне, ако наистина, каквито са страховете, американците се оттеглят.

Отношенията между отиващата се администрация на Обама и Русия се обтегнаха много след обвиненията, че Путин е заповядал хакването на имейлните сървъри, което помогна за рухването на предизборната кампания на Хилъри Клинтън.

Като реакция Белият дом изгони 35 руски дипломати и затвори два руски дипломатически обекта в Ню Йорк и Мериленд, цитирайки също тормоза спрямо американски дипломати в Москва

По материали от британския в.“Сън“

Категории Акцент, Конфликти, Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *