Пътнически влак дерайлира на Атлантическата гара в Ню Йорк

Произшествия

Пътнически влак дерайлира на Атлантическата гара в Ню Йорк

Над 100 ранени

 

Пътнически влак в Ню Йорк дерайлира на Бруклинската гара след като се ударил в предпазна решетка на гарата по време на сутрешния час пик, ранявайки над 100 пътници, според градските власти.

На мястото на произшествието бързо пристигнали десетки линейки след като влакът дерайлирал вътре в гаровото пространство около 8.30 местно време, заяви представител на Ню Йоркската пожарна.

Влакът не успял да спре навреме и се ударил в предпазната решетка при доста ниска скорост, която предизвикала дерайлирането, заяви губернаторът на щата Андрю Куомо на блифинг на мястото на инцидента.

Ранени са 103 души по информация в Туитър от пожарникарите. По-рано заместник началникът на пожарникарите съобщи, че 11 души са закарани в болницата.

Инцидентът, при който сериозно пострадаха първите два вагона на влака, е вторият голям инцидент с пътнически влак в Ню Йорк за последните три месеца.

 

People are transported after a commuter train derailed at Atlantic Terminal in Brooklyn, New York City, U.S., January 4, 2017. REUTERS/Alex Wroblewski
Хора на носилки след като влак дерайлира на Атлантическата гара в Бруклин, Ню Йорк, 4 януари 2017 г. Снимки: Ройтерс

В края на септември 2016 г., транзитен влак се удари в гара в Хобокен, Ню Джърси, убивайки една жена и ранявайки 114 души, включително машиниста.

Куомо, който превърна подобренията на инфраструктурата в централен елемент на своята управленска програма, каза, че днешният инцидент е дребен в сравнение с този в Ню Джърси. Най-сериозно пострадалият пациент при катастрофата е със счупен крак, посочи той.

„В Хобокен имаше значителни щати“, каза Куомо. „Влакът се движеше с много по-голяма скорост и причини много повече щети“.

В Бруклин, полицаи и прожарникари, някои с носилки, влизаха в терминала, докато линейките блокираха уличното движение.

Пътуващите нюйоркчани, междувременно, пращаха в социалните медии съобщения, в които се говореше за хаос и стряскащи сцени. „Във всички посоки хвърчат хора“, написа във Фейсбук Серина Джане, която е пътувала в дерайлиралия влак.

Федералната железопътна администрация на САЩ и Националият борд за сигурността на транспорта обявиха, че пращат свои следователи на местопроизшествието.

Атлантическата гара е една от най-натоварените гари в Ню Йолк.

Властите обявиха, че екипите ще работят за възстановяването на движението преди вечерния час пик.

По съобщение на „Ройтерс“

Категории Акцент, Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *