Трайчо Трайков допълни карето от енергийни министри, обвинени в безстопанственост

Трайчо Трайков допълни карето от енергийни министри, обвинени в безстопанственост

Днешната председателка на КЗК Юлия Ненкова и директорът на Агенцията за приватизация, които са одобрили условията по сделката и са я осъществили прекараха празниците без призовки и повдигнати обвинения

Снимката е от фейсбук профила на Трайчо Трайков

Бившият енергиен министър в първия кабинет „Борисов“ и кандидат за президент на реформаторите Трайчо Трайков съобщи в профила си във Фейсбук, че на 28-и декември е бил обвинен за умишлена безстопанственост.

От прокуратурата потвърдиха информацията и обещаха коментар в работен ден. Това е поредният случай на обвинен бивш енергиен министър, а те през последните два месеца с Трайков стават четирима, когато към медиите не изтича информация за това. Преди него – пред камери и микрофони и след разпит в Столичното следствие, застанаха Петър Димитров, Румен Овчаров и Делян Добрев – и тримата с обвинения, свързани с мегаразследването „Белене“.

Предлагаме извадка от коментара на самият Трайков:

Накратко, обвинението е, че през 2011 г, когато бях министър на икономиката, енергетиката и туризма, остатъчният пакет акции от ЕВН България Електроразпределение АД е продаден за по-малко пари, отколкото някой сега е сметнал, че е трябвало. Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши – Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Директорът на АПСК се назначава от МС и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро беше повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията. Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин.
Причините, изглежда са други. Например това, че основна тема в кандидат-президентската ми кампания беше нуждата от радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011г не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка.
Започва година, през която ще получим много отговори.

 

Категории Акцент, Мнения, ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *