САЩ изгони 35 руски дипломати

Дипломация и геополитика

САЩ изгони 35 руски дипломати

Причината: намесата на Русия в отминалите президентски избори

 

На снимката: Путин и Обама в ООН, Ню Йорк, 28 септември 2015 г.

САЩ изгониха 35 руски дипломати и затвориха два руски дипломатически обекта в Ню Йорк и Мериленд като отговор на кампанията за тормоз над американски дипломати в Москва, заяви висш представител на  американската администраиця днес.

Ходът, предприет спрямо руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско е част от действията, обявени в четвъртък като наказание за кампанията срещу американски дипломати в Москва и намесата в отминалите избори в САЩ.

Администрацията на Обама обяви също днес, че предприема серия от ответни действия срещу Русия за хакването на американски политически институции в САЩ и на отделни личности, както и за разпространение на информация, която е подпомогнала новоизбрания президент Доналд Тръмп и други кандидати-републиканци, съобщиха два официални източници в американската столица.

Тръмп, който встъпва в длъжност на 20януари, се обяви за по-добри отношения с Русия. Не е ясно, дали той ще може веднага да отмени мерките, съобщени днес.

Руските дипломати ще имат 72 часа, за да напуснат САЩ, обявиха висшите американски представители. Достъпът до двата обекта, изпозвани от руски представители за събиране на разузнавателна информация, ще бъде отказан на всички руски дипломати, считана от обяд в петък, добави висш правителствен чиновник.
„Тези действия бяха взети,  заради руския тормоз към американски дипромати и заради действията, възприети от руски дипломати, които ние оценяваме като несъвместими с дипломатическата практика“, заяви чиновникът.
Държавният департамент отдавна се оплаква от това, че руски агенти на службите за сигурност и пътната полиция тормозят американските дипломати в Москва, а държавният секретар на САЩ Джон Кери е повдигал въпроса пред руския президент Владимир Путин и неговия външен министър Сергей Лавров.
„Надяваме се, че като накараме руските дипломати в Съединените щати и като им откажем достъп до двата обекта, то ще накаме руското правителство да преоцени собствените си действия, които възпрепятстваха сигурността и възможностите за действие на собствения ни дипломатически персонал в Русия“, заяви американският представител.
Американският правителствен чиновник отказа да назове имената на руските дипломати, които ще бъдат засегнати, но стана ясно, че руският посланик в САЩ – Сергей Кисляк няма да бъде сред тези, които са изгонени като „персона нон грата“.
Категории Акцент, Конфликти, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *