Диамантите харесват Тръмп

Диамантите харесват Тръмп

Избирането на милиардера за президент на САЩ може да доведе до повече покупки на скъпоценни камъни

 

Търговците на една стока могат да посрещнат 2017 с надеждата за повече продажби. Диамантите харесват първите анонси за бъдещата политика на Тръмп.

„Много е вероятно резултатът (от избора на Тръмп – бел. ред.) да бъде положителен; със сигурност поне в краткосрочен план ще бъде. Обещаните по-ниски данъци и повече работни места се превръщат в повече разполагаем доход, а оттам и в повече диамантени покупки“. Така коментира за Blooomberg Брус Клийвър, главен изпълнителен директор на водещия производител на диаманти De Beers.

Ако политиката на новоизбрания президент доведe до увеличаване на търсенето на луксозни стоки в САЩ, тя ще даде допълнителен тласък на прогнозата за скромно възстановяване на пазара на диаманти, според Клийвър. De Beers, подразделение на Anglo American Plc, очаква продажбите през 2016 г. да бъдат сходни като през 2015 г.  или малко по-ниски, отчасти и заради силния щатски долар, преди да се увеличат „малко“ през следващата година.

De Beers отчете спад в цените на диамантите от около 7% през първата половина на 2016 г. и сега Клийвър коментира, че очаква цените на обработените диаманти да са „разумно стабилни“ през втората половина.

В дългосрочен план пазарът ще бъде подкрепен от перспективата за растеж в търсенето, който изпреварва възможностите за снабдяване през 2018 или 2019 г., прогнозират от De Beers. Все пак трябва да се има предвид, че компанията, макар и най-голям търговец на диаманти, държи 31% от пазара. За цената на диамантите ще бъде много важно и какво ще бъде поведението на големите конкуренти от Alrosa. Макар и не толкова добре известна, руската компания вече държи около 25% от добива на диманти в света.

 

Категории Акцент, Мнения, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *