Златото губи блясък през 2017 г.

Златото губи блясък през 2017 г.

Очакванията за по-голям растеж на световната икономика и за увеличение на лихвите в САЩ кара анализатори да прогнозират понижение в котировките на инвестиционните метали

Много е вероятно през 2017 г. златото да позагуби от своя блясък. Поне що се отнася до инвестициионна възможност. Като основни причини за това се очертават положителните очаквания за растеж на световната икономика и вероятността Федералният резерв на САЩ най-сетне да започне поетапно покачване на лихвите.

Една тройунция злато ще се котира около 1175 USD през първото тримесечие, 1150 USD между април и юни, 1125 USD през третото тримесечие и под 1100 USD през четвъртото. Това прогнизира за Bloomberg икономистът Барнабас Ган от базираната в Сингапур Oversea-Chinese Banking Corp. За сравенение на 27 декември златото се търгуваше за около 1140 USD за тройунция. Но преди малко повече от месец то се намираше на ниво от 1280 USD за тройунция.

Цената на златото не спира да се понижава през последните пет седмици, като това буквални стопи годишната печалба от инвестицията в метала, коментира Bloomberg. Това се дължи на очакванията за по-бърз растеж в САЩ, когато новоизбраният президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност, както и че централната банка на САЩ ще започне да затяга паричната политика.

Анализаторът от Oversea-Chinese Banking Corp. очаква първото повишение на основния лихвен процент в САЩ с 25 процентни пункта да бъде обявено още следващата седмица.

Холандската финансова група ABN Amro също очаква понижение в цената на златото, отчитайки покачването в доходността на държавните облигации. Но пък анализ на германската Commerzbank показва, че за златото добрите дни може и да не са свършили. Според анализаторите на Commerzbank преговорите на Великобритания да напусне Европейския съюз крият рискове, които могат да увеличат цените. Същото важи и за очакваната по-голяма инфлация.

 

Категории Акцент, Икономика, Мнения, ФинансиЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *