Заблудените лъвчета на Халифата

Заблудените лъвчета на Халифата

Автор: Скот Стюарт, Секюрити уикли

Използването на деца-войници е практика, стара колкото света и колкото историята на войните. От своето създаване Ислямска държава прегърна тази тактика, но прибави към нея и модерната забежка да се използват социалните медии за вербуването на млади попълнения в радикалното джихадистко движение. И след като международният натиск притисна групата на бойното поле, тя все повече използва децата, с които разполага, за осъществяването на бойни операции – дори самоубийствени бомбени атентати.

На 16 декември новинарските канали в Германия отразиха ареста на 12-годишно момче от смесен германско-иракски произход, след като то два пъти се е опитало и не успяло да детонира домашно направено бомбено устройство в близост до коледния пазар в Лудвигсхафен – град на брега на Рейн от другата страна на Манхайм. Минувач забелязал изоставена раница и се обадил на полицаите, които открили, че в нея се намира стъклен буркан, напълнен с барут. От капака на буркана стърчала жица, подсказваща, че момчето се е опитвало  да детонира барута, използвайки батерия или друг източник на електричество. Бомбата в буркана, напълнен с пирони, очевидно е била замислена да нарани или убие хора. Въпреки относително простия дизайн и малкия й обем, ако момчето би успяло да взриви устройството в тълпа, това би причинило сериозни поражения.

Властите не уточниха, как са свързали момчето с устройството, но е вероятно кадрите от охранителната камера да са помогнали. Той вероятно най-напред се е опитал да взриви устройството на 26 ноември, след това се опитал отново 9 дни по-късно – което показва, че раницата е била оставена на мястото поне за известно време. Изглежда, че полицията е изчакала с публикацията на инцидента една след като е заловила момчето.

От полицията заявиха, че момчето се е радикализирало след като си е общувало с неидентифициран брой представители на Ислямска държава посредством приложението за кратки съобщения „Телеграма“. То, според съобщенията, е изразило желание да пътува за Сирия, но очевидно лицата от Ислямска държава, с които е контактувало, са го убедили да остане там, за да извърши атака там. Това е в съзвучие с тенденциите, които следим впропагандата на Ислямска държава и нейните опити да радикализира автохтонно развили се джихадисти в страните от Запада и да ги въоръжи с цел те да са в състояние даосъществят прости атаки. В този случай, бъдещият атентаторе дете, даващо ни поглед как точно Ислямска държава се опитва да възпита следващото поколение джихадисти.

Ръката, която люшка люлката

След 2014 г. пропагандата на Ислямска държава изтласква все по-напред опитите си да индоктринира децата със своята идеология и да ги обучава. Тя съдържа образи на деца, участващи във фестивали и карнавали на открито, както и на дейности в класните стаи, заедно със снимки на деца, които се обучават да си служат с оръжия. Ислямска държава също прокламира, че е създала специална учебна програма за използване в училищата. Някои още по-мрачни пропагандни материали на Ислямска държава дори показват деца, наричани от групировката „Лъвчетата на халифата“, които изпълняват екзекуции.

Конвенционални алмии и бунтовници, представляващи почти всяко идеологическо разкронение, съществуващо в света са използвали деца-войни. Сред джихадистите, това е общоприета практика в ал-Кайда, талибаните и групировките, действащи в Сирия. Преди тя да са стане западноафриканската провинция на Ислямска държава – Вилаят ал Судан ял Гарби, Боко Харам не само е използвал деца-войни, но и отвлече повече от 200 момичета от училище  в Чилбок, Нигерия, които да бъдат използвани като невести-войни в един широко популяризиран инцидент.

dabiq-8-620x865

Пропагандата на ислямска държава често показва образите на деца, разикализирани от групировката (сп. Дабия, бр. 8)

Докато повечето групировки рекрутират деца-войни от териториите, в които действат, Ислямска държава превърна това в глобална практика. Още от създаването си, Ислямска държава използва обхвата на Интернет, за да убеди подрастващи от западните държави да отидат в Сирия, за да се бият там като бойци. Заловени документи показват, че групировката е привлекла бойци дори на 12-годишна възраст. Тя е рекрутирала и момичета дори на 13 години, които да станат невести на нейните бойци.Ислямска държава открито се хвали, че тези момичета ще родят следващото поколение нейни войни.

Случаят в Лудвигсхафен е още един пример за това, как групировката използва своето влияние, за да насърчи атаки на вълци-единаци, които не са само възрастни хора, но и деца също. В първия документиран случай на атака на Ислямска държава в Германиа, 15-годишно момиче използва през февруари 2016 г. в Хановер нож, с който наръга и рани сериозно един полицай на ж.п. гара, преди да бъде обезоръжена.  Момичето, идентифицирано като Сафия С., пътувало до Турция, за да стане джихадистка невеста, но била върната обратно на човека, на Ислямска държава, който се занимавал с нея, за да бъде убедена да осъществи евентуален самоубийствен атентат.

Социалните медии не са единственото оръжие на Ислямска държава да радикализира и рекрутира деца. През май групировката пусна специално приложение за смартфони със заглавие „Библиотека на усърдието“ в рамките на нейния канал в „Телеграма“ и в други инструменти за споделяне на файлове. Приложевието, което надлежно се използва за научаване на арабската  азбука и език, използва образи на пушки, танкове и други олъжия. Напоследък, в него бе включена система за награждаване на играчите за направения от тях прогрес в обучението. В подобрената версия, потребителите могат да търгуват помежду си точки, с които могат да осъществяват виртуални атаки срещу такива цели като Статуята на свободата, Биг Бен и Айфеловата кула, при това с най-различни оръжия – включително търговски самолет. Внесените подобрения не оставят и най-малко съмнение за това, какво точно се цели.

Опити да се използват видеоигри за радикализирането на младежта са правени и по-рано.- Неонацистката групировка Национален алианс пусна през 2002 г. играта „Етническо прочистване“, създадена с ясното намерение да рекрутира деца. В допълнение, групировката закупи през 1999 г. специална търговска марка в музикалния хеви-метъл бранш с името „Плочи на съпротивата“ като част от своята младежка политика. Ислямска държава, за която инструменталната музика е сатанинска, едва ли ще възприеме подобна стратегия, но „Библиотеката на усърдието“ използва ислямската вокална музика нашийд като средство за подпомагане на децата при ученето на арабски. Музиката е силно средство за обучение – и за индоктринация.

Проблем, който ще остане

Атаките, дело на необучени самоизрастнали джихадисти имат тенденцията да бъдат прости и – често зле изпълнени, тъй като те не владеят занаята на терористите. С млади атентатори, които не са развили уменията, резултат оп опита, тази слабост ще става все по изявена. Серията атентати в училища в САЩ обаче, показват, че подрастващите убийци демонстрират, че младдежи могат и убиват без директен надзор на възрастните – понякога дори по-ефективно от възрастни атентатори, което просто означава, че младите атентатори не трябва да бъдат игнорирани като потенциална заплаха. Опитите за радикализирането на децата и насърчаваенто им да осъществяват атентати още един път трябва да ни напомнят за опасността от идеологията на джихадизма. С идеите трудно може да се вди борба и светът не може да намери изход до проблема единствено с оръжие.  Докато не бъде победена идеологията, направила възможна джихадизма, той ще продължи да рекрутира нови, понякога и много млади, войни.

Радикализираните деца, пропити с джидистката идеология, ще представляват рисков фактор в райони, където Ислямска държава управлява – като в Ирак, Сирия, Либия, Сомалия, Нигерия, Йемен, Афганистан и Пакистан. Те биха представлявали опасност и в други страни, ако семействата им участват в някакви програми за бежанци. Освен това, децата, родени или граждани на други страни, където родителите са ги завели могат да използват своето местно гражданство, за да се върнат по родните си места, носейки радикалните си настроения със себе си. Рисковете достигат и до много по-широката аудитория от млади хора, впримчени от джихадистката мрежа в Интернет.

Независимо какво ще се случи с най-твърдите членове на Ислямска държава и Ал-кайда, радикализираните днес младежи ще представляват една мъждукаща глобална заплаха. Ето защо програмите за промяна на този начин на мислене и за противопоставян на идеологията, както и другите усилия за противостоене на насилствения екстремизъм ще имат много работа за много години напред.

Превод: Костадин Грозев

 

 

Категории Акцент, Конфликти, Мнения

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *