Проф. Огнян Герджиков: Решението на Плевнелиев е разумно

Проф. Огнян Герджиков: Решението на Плевнелиев е разумно

Няма изричен текст в Конституцията за срок, в който президентът е длъжен да назначи служебен кабинет

„Когато има правен вакуум и въпросът е дискусионен, всяка крайна позиция може да бъде опровергана от тези, които мислят обратното.“ Така юристът и политикът проф. Герджиков коментира казусът. Той  бе председател 39-ото Народното събрание в правителството на Симеон Сакскобургготски (2001–2005)

 

– Проф. Герджиков, чуваме различни тълкувания от юристи и политици на един конституционен текст – по-конкретно, това е чл. 99, ал. 7. Според вас обвързва ли този текст президента Росен Плевнелиев с краен срок за назначаване на служебно правителство?

– Всеки, който може да чете, вижда, че конкретен срок няма. Но в правото, и по-конкретно в частното право, има един принцип – което се дължи без срок, се дължи веднага. В публичното право, в конституционното право това го няма като принцип, защото публичното право е по-изостанало от частното.

И така се създава една пролука за различни тълкувания. По тази причина едни конституционалисти твърдят, че решението на Плевнелиев е грубо нарушение на Конституцията, а според други – няма нарушение на Конституцията. Пак повтарям, няма изричен текст за определен срок, който да задължава президента да назначи служебен кабинет.

Понеже е известно, че правото никога не може да сработи напълно – това не съм го измислил аз, казали са го по-умни хора от мен – казусът винаги се оказва по-сложен от правото, и то не винаги може да даде регламентация как да се постъпи. И оттук вече идват противоречията, които се получават между теорията и практиката. И затова е Конституционния съд – когато има такива спорни въпроси, да се произнася той. Така че въпросът наистина е дискусионен и е трудно да се даде еднозначен отговор.

– Преди месец обаче президентът Плевнелиев се обърна към Конституционният съд, който обаче отказа* да тълкува въпросния чл. 99, ал. 7. Получава ли се правен вакуум и след като КС отказа да даде конкретен отговор?

– Наистина има такъв правен вакуум, има непълнота в закона и тези непълноти се решават по тълкувателен път. А по „тълкувателен път“ ще рече, че трябва да го прави този, който прилага закона.

Сега политиците много обичат да се оправдават и да обвиняват Плевнелиев, че грубо нарушавал Конституцията, други пък смятат, че е постъпил съвършено коректно. И след като този въпрос наистина е дискусионен и всяка крайна позиция подлежи на опровергаване от тези, които мислят обратното.

– И след като въпросът е дискусионен и има правен вакуум, да се обърнем към политическото здравомислие. Правилно ли бе решението на президента Плевнелиев да прехвърли работата по съставяне на правителство на новоизбрания президент Румен Радев?

– Решението на президента Плевнелиев изглежда разумно, тъй като назначаването на служебен кабинет за няколко седмици звучи не много адекватно. Но пък, както стана дума, има хора – и не става дума за случайни хора, а високоинтелигентни, които намират в неговото решение нарушение на Конституцията.

– За Георги Първанов ли говорите? Според него Плевнелиев тежко е нарушил основния закон с това си решение?

– Имам предвид бившия конституционен съдия проф. Пламен Киров, който е много добър конституционалист. Цялото ми уважение към Георги Първанов, но той не е юрист, пък аз обичам да давам преднина на професионалистите.

– Какво според вас трябва да направи новоизбраният президент Румен Радев в тази деликатна ситуация на различни „тълкувания“ на Конституцията?

– Не се налага да прави нищо, тъй като има един кабинет в оставка, който може в тези няколко седмици спокойно да си върши работата. И на 22 януари, както президентът Радев е обявил, ще назначи служебния кабинет. А какъв ще е съставът на този кабинет, ще зависи единствено от него.

Много странно впечатление ми направи едно изказване на депутат от ГЕРБ, че Румен Радев бил  постъпил безотговорно. Но той още не е встъпил в правомощията си на президент, за да може да прави каквото и да било преди 22 януари 2017 г.

 

*Отговор на КС на питането на Плевнелиев по спорния чл. 99, ал.7:

 „Съпоставянето на изречение второ и изречение първо на ал.7 на чл.99 от Конституцията очертава в контекста на предмета по настоящето дело, какво може и какво не може президентът през последните три месеца на своя мандат. Той има правомощието да назначава служебно правителство, но няма правомощие да разпуска Народното събрание. Несъмнена е забраната. Нормата е императивна. Тя отговаря на въпроса, който президентът поставя в своето искане. Отговорът е отрицателен за президента в хипотезата на чл. 99, ал. 7, изр. първо от Конституцията.“

Категории Мнения

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *