Великия комбинатор Момчил Мондешки

Трансмедия ТВ

Великия комбинатор Момчил Мондешки

Съвместна публикация на Биволъ и Студия Трансмедия

Адвокат Момчил Мондешки стана известен на широката публика покрай скандала « Яневагейт”. Това обаче не е първата компрометираща история, в която Мондешки бе осветлен. В хода на делото по несъстоятелността на „Белведере“ – дъщерната фирма на френския алкохолен концерн, адвокат Момчил Мондешки, брат му Младен, съдия Румяна Ченалова и синдикът Панайот Велков се превърнаха в пример за непрозрачно правосъдие. Синдикът Велков вече беше „набрал инерция“ с предишните свои „изяви“ в ТВ7 и Нюз7, където нахълта с бодигардове.

Малко след като скандалът с френския производител на алкохол започна да затихва, адвокат Момчил Мондешки се озова отново в „светлината на прожекторите“. Този път покрай « Яневагейт”. Сайтът Биволъ – на който Студия Трансмедия партнира при настоящото журналистическо разследване – тиражира записи на разговори между него, Владимира Янева и Румяна Ченалова. Към момента, към който са датирани разговорите, Янева е председател на Софийския градски съд, а Ченалова съдия. Въпреки огромния скандал, който стигна и до доклада на Европейската комисия, ВСС и Прокуратурата не пожелаха да разследват по същество данните за търговия с влияние и злоупотреба с власт, изтекли от разговорите.

Последният доклад на европейските прокурори за състоянието на българската прокуратура недвусмислено препоръчва: независимо разследване на “Яневагейт“, като се споменава липсата на разследване на записите:

Христо Иванов призова Цацаров да си подаде оставката

Участието на Мондешки в първите публикувани разговори е по-скоро скромно, но в третия сезон стана много по-забележимо. Той иска настойчиво от Янева да изнесе от съда червена папка със съдебно решение, което го притеснява. Също така разкрива, че ПИБ-аджиите събирали пари да спасяват Янева, че Бойко Борисов прави секс в кабинета си с посетители, снима клипчета на две камери и ги обсъжда с приятели на карти и други подробности от тесния кръг около бившия премиер.

След като разследването все пак беше възобновено, Момчил Мондешки, направи самопризнания в интервю за в. Труд и се самоинкриминира по няколко състава на НК. В опита си да намери обяснение защо подобни разговори биха били изфабрикувани, Мондешки заяви, че записите са направени нарочно и съвсем съзнателно от актьорски колектив в състав: Владимира Янева, Румяна Ченалова и него самия, като радиопиеса, която да послужи за застраховка срещу „опраскване“. Разбира се в интервюто за вестник Труд Мондешки не обяснява каква е червената папка, изнесена от кабинета на Янева. Адвокатът признава подготовката по изнудването на споментатите в разговорите лица.

Съвсем очаквано прокуратурата не реагира по никакъв начин на признанията му. На скоро, в интервю за BIT, собственикът на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка – Цветан Василев нарече същия този Момчил Мондешки „касичката на Владимира Янева“ и определи “самопризнанията“ му, като идиотски.

Но в затвора попаднал на хора…

Известно е, че срещу Мондешки са произнесени две присъди. Това обаче не му пречи да се впише през 2014 г. като адвокат в Стара Загора. Първата му присъда е за документна измама. Тя му е наложeна след сключено споразумение с прокуратурата през 2005 г. На практика Мондешки е осъден на времето, което е прекарал в ареста на НСлС и в Ловешкия затвор. Втората му присъда е условна. Тя е от 2006 г и е за обсебване в особено големи размери.

И до днес магистрати и пенсионирани служители от РЗ БОП в Ловеч си спомнят за Момчил Мондешки. Според източници на Биволъ в един момент срещу него е имало 5 висящи дела. В края на 90 – те години на ХХ век Момчил Мондешки отваря магазин за бяла и черна техника в Троян. Говори се, как  е опитал да реализира застрахователна измама, обявявайки, че стоката му е открадната. На по-късен етап той отваря офис на застрахователната компания « Интерамерикан”. Продава застраховки, но не отчита парите в централата на компанията. Твърди се, че криминалните му регистрации са над 200 страници. В крайна сметка Мондешки е задържан и осъден.

Тяхната полиция/милиция ги пази

Преди да бъде вписан, като адвокат, Момчил Мондешки е реабилитиран от съда в Троян. Според запознати обаче, това не е станало в открито съдебно заседание, какъвто е законовият ред за осъдени лица с рецидиви.

Момчил и Младен Мондешки публично са заявявали, че Троян е  „техен”. Фамилията им определено е с позиции пред органите на реда в областта. Във времето на зрелия социализъм техният дядо е дългогодишен началник на КАТ Ловеч. Баща им Петко Мондешки е милиционер/полицай от кариерата в РПУ Троян.

Призванието да си „камерник“

Докато е в ареста, като потомствен милиционер, Момчил Мондешки влиза в ролята на „уше“ – според милиционерската терминология „камерник“ – на  службите. Той се явява като свидетел по делото срещу Йордан Колев – Данчо Офицера. Последният е обвинен за атентат от 2002 г., при който бе убита аптекарката Христомира Атанасова. Мондешки твърди пред съда, как Колев си признал пред него, че е извършител на убийството. Двама други арестанти твърдят обаче, че Мондешки и Колев били в обтегнати отношения. Отделно от това, Йордан никога не говорел за делото си със съкилийниците си. Въпреки „блестящата асистенция“ на Момчил Мондешки, Йордан Колев е оправдан на всички инстанции по това обвинение.

Видял се на свобода, Мондешки предлага неоценимата си помощ на няколко адвокатски кантори. Източници от подземния свят разказват, че дълго време движел в съда делата на Николай Методиев – Пилето. Работел в няколко адвокатски кантори, както и за синдици. Преминава и през холдинга на фамилията Баневи.

Юрисконсултът фантом

Момчил Мондешки е вписан като адвокат, без да полага съответния изпит, защото е удостоверил 5 години юридически стаж в ТЕЦ-а  на Баневи в Казанлък. Евгения Банева обаче отрича той да се бил на договор там. Тя твърди, че в ТЕЦ-а никога не е имало щат юристконсулт.

Днес Момчил Мондешки се ползва със славата на близък до Делян Пеевски. Попада в категорията на юристите от близкия кръг на олигарха като Гено Андреев и Александър Ангелов. Познатите му го определят като комбинативен и пробивен човек, който „върши работа“, поне докато има изгода.

И ако не вярвате на очите си, гледайте разследването на журналиста Димитър Стоянов, направено с техническата подкрепа на Студия Трансмедия:

 

 

 

 

Категории Акцент, Обектив, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

3 коментара към “Великия комбинатор Момчил Мондешки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *