Цветан Цветанов вижда ясно изразено парламентарно мнозинство за ново правителство

Цветан Цветанов вижда ясно изразено парламентарно мнозинство за ново правителство

Конституцията не обвързва РБ със срок, в който да излъчат правителство

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов обяви след срещата между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, че има ясно изразено парламентарно мнозинство за ново правителство.

Представители на ГЕРБ и Реформаторския блок преговарят за реализацията на управленския мандат, предоставен на реформаторите от президента Росен Плевнелиев. Срещата се проведе в Народното събрание. Премиерът в оставка Бойко Борисов, който през почивните дни обяви, че няма да оглави кабинет с мандата на РБ, не присъства на срещата.

Днес трябва да се изясни дали ще има парламентарно мнозинство, което да потвърди приоритетите на сегашното правителство, заяви преди срещата здравният министър в оставка Петър Москов: За нас е важно има ли програмни цели, около които има мнозинство. Ако има  – вървим напред, ако не –  здраве.

Преди това от пресцентъра на „Демократи за силна България“ съобщиха, че на вчерашното заседание на Вътрешнопартийния арбитраж е взето решение по създадена преписка за прекратяване членството на Петър Москов от редиците на ДСБ.

По-рано днес в централата на СДС се проведе заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, след което стана ясно, че днес ще се състоят и консултации с Патриотичния фронт. Петър Москов допусна разговорите около програмата и приоритетите на бъдещото правителство да продължат през цялата седмица –  т.е. утре реформаторите да не върнат мандата на президента. Москов обяви още, че в последните три дни са водени сериозни, по думите му, разговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт:

Наистина имаме развитие в тази насока, но докато не го обявим формално, това е просто добри намерения от страна и на трите парламентарни групи.
От Гражданския съвет на Реформаторския блок обявиха, че смятат за авантюра опитите за формиране на ново правителство в сегашния парламент. Във Велико Търново депутатът Иван Иванов каза:
В момента в ход са всички политици на пързалката, сякаш има шейна, която се използва, и който се пусне с нея първи, може би ще спечели, но това е доста трудна ситуация. Така че най-вероятно ще е кабинет РБ -1, което ще бъде лифтиран вариант на Борисов – 2.

 

Много преди да започнат преговори за съставяне на нов кабинет стана ясно, че ГЕРБ не са склонни да участват в правителство с премиер Бойко Борисов. Заявлението, че няма да оглави нов кабинет, Борисов направи с аргумента, че реформаторите трябва да излъчат премиера и министрите. Реформаторите пък настояват, премиер да е Борисов и по тази тема, като че ли имаше сигнали от страна на премиера в оставка след срещи в Брюксел. От там той призова този парламент да приеме одобреното на референдума изцяло мажоритарно избиране на депутати. Точно по тази тема обаче реформатори и ГЕРБ нямат съгласие. Обединените патриоти също са против идеята на ГЕРБ и представят свои условия за подкрепа на евентуално реформаторско правителство. Държавният глава Росен Плевнелиев призова този парламент да положи усилията за създаването на проевропейско правителство.

Конституцията не дава срок, в който третата парламентарна група да състави правителство. На практика реформаторите могат да задържат проучвателния мандат до края на мандата на това народно събрание:

Чл. 99.
(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.
(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.
(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Видно е, че  Конституцията не определя срок на третата парламентарна група да състави правителство. Повече по темата очаквайте в разговора на журналиста Явор Дачков със социолога Андрей Райчев по Трансмедия ТВ.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *