Руският посланик в Анкара бе застрелян

Пореден атентат в Турция

Руският посланик в Анкара бе застрелян

Може да се стигне до ново влошаване на отношенията с Москва

 

Руският посланик в Анкара е бил застрелян, според информация, появила се токущо в информационния поток. Това е станало след атентат, извършен в художествена галерия в турската столица

Андрей Карлов представлява Русия в Турция от 2013 г. Смъртта му бе съобщена по руската информационна агенция РИА.

Нападателят също е бил убит според местни медии, цитиращи полицейски източници.

Г-н Карлов е държал реч по време на фотоизложба, спонсорирана от посолството и бил застрелян в гърба. Трима други присъстващи са били ранени, гласят съобщенията в медиите.

Видеорепортаж, който е бил предвиден като материал, огразяващ речта на Карлов видимо показва конвулсиите на посланика на фона на изстрелите. Камерата се извърта и показва мъж, жестикулиращ с пистолет в ръцете.

Според местните медии, убиецът е крещял „Ние ще мрем в Алепо, вие тук!“ и „Не забравяйте Алепо, Сирия“, по време на атентата.

andrei-karlov-jpo-1203p_901d000ed2c474d94bec5f2209ccf36b-nbcnews-ux-2880-1000

Андрей Карлов малко преди да бъде застрелян в гърба (снимка АР)

На снимките се вижда мъж с черен костюм до тялото, лежащо на пода.

Допълтителна стрелба е последвала, но вече е прекратена. Специалните части за заобиколили сградата скоро след атентата.

CNN Turk обяви, че нападателят е влязал според първите сведения с полицейска лична карта и е открил стрелба срещу посланика по време на изказването му.

Турция преживя много терористични атаки през изминаващата година, за които правителството обвинява основно кюрдските бунтовници.

Ислямска държава също е подозирана, че осъществява операции в страната.

Русия и Турция напоследък преживяха доста труден период в своите отношения, като двете страни подпомогат активно противопоставящи се групировки в Сирийския конфликт.

След като отношенията бяха стигнали най-ниската си точка след свалянето на рудсия изстребител през 2015 г., Анкара и Москва започнаха усилия да подобрят дипломачическите връзки.

САЩ осъдиха днешната атака. Говорителят на Държавният департамент Джон Кърби заяви, че САЩ „осъждат този акт на насилие, независимо от неговия източник. Нашите мисли и молитви са с него и неговото семейство“.

Материалът е по публикации в Индипендънт и Си-Ен-Ен.

Категории Конфликти, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *