Кристин Лагард бе призната за виновна по обвинения за злоупотреби с публични средства

Съдебната власт във Франция

Кристин Лагард бе призната за виновна по обвинения за злоупотреби с публични средства

Няма да лежи в затвора или да плаща глоба

 

Кристин Лагард, ръководител на Международния валутен фонд бе призната за виновна по криминални обвинения за злоупотреба с публични средства по времето, когато бе финансов министър на Франция.

Тя няма да отиде в затвора или да плати глоба. Но нейната позиция в базирания във Вашингтон МВФ е вече твърде хлъзгава, в момент, когато организацията е изправена пред важни въпроси за участието на международната организация в многомилиардната сделка за спасяването на Гърция от дълговата й криза и относно несигурната бъдеща роля на САЩ в организацията. Управителният съвет на Фонда ще се срещне следващия понеделник, за да разгледа своите опции.

Какви бяха обвиненията срещу нея?

Г-ца Лагард бе обвинена в „лично нехайство, по време на заемане на пост в публичната власт“, във връзка с арбитражно дело от 2007 г., в което бе замесен френският магнат Бернард Тапи – близък приятел на тогавашния френски президент Никола Саркози. В конкретния случай, г-н Тапи е бил възнаграден с повече от 400 млн. евро, за да уреди спора с частично-държавнага банка Crédit Lyonnais.

Размерът на въпросната сума впечатли и разяри френската общественост и съветниците на г-ца Лагард я посъветваха да анулира решението. Тя обаче, не постъпи така, според нейния адвокат, за да не стигне до скъпи нови дела, заведени от г-ца Лагард.

Тя самата демонстрира своята невинност по преме на целия процес, наричайки обвинения“политически мотивирани“.

Какъв съд разгледа обвиненията?

Делото се води пред Cour de Justice de la République – специален съд, основан през 1993 г. като специалнен съд за обвинения в кримитални престъплния съм държавни чиновници. В него има 12 депутати от френския парламент и 3 съдии във Върховния съд.

Прокурорите спряха разследването срещу г-жа Лагард през септеври 2015 г., посочвайки липсата на достатъчно доазателство срещу човека в банята, но отделни мотиви за посочени и другадев текста. Но специалния съд  вече бе изискал тя да застане на съд- Решението също очевидно е в разрез с изявлението на прокурора по делото в четвъртък, че свидетелствата срещу г-ца Лагард са „много слаби“.

Какво може да очаква г-ца Лагард?

Г-ца Лагард може да обжалва решението на процедурно основание пред най-висшия касационен съд във Франция – Касационния съд. Нейният адвокат обаче, намекна, че тя не може и да обжалва, тъй като няма никакво наказание.

Позицията й в МВФ е под сериозен риск. На срещата в понеделник, Бордът може да поиска нейната оставка веднага или пък г-ца Лагард може и да я подаде доброволно.

И двете възможности се разглеждат като твърде далечни, с оглед на факта, че Бордът застана зад нея и втория й мандат през февруари.

Какво ще се случи в МВФ?

Директорите на МВФ знаят за правните проблеми на г-ца Лагард в собствената й страна, които я преследват вече десетилетие. С растящата възможност за оправдание, очакваше се, че г-ца Лагард ще обърне скоро гръб на тези проблеми.

Изненадващата присъда може да увеличи натиска върху Фонда да разшири търсенето на нов ръководител. Практиката на МВФ да възнаграждава с поста висши европейски чиновници бе сериозно критикувана през последните години, особено с разширяващата се икономическа роля на развиващите се икономики.

От последните шестима ръководители на Фонда, четирима са били от Франция. Последните двама – г-ца Лагард и предшественика и Доминик Строс-Кан се оказаха изправени пред сериозни проблеми със съдебните власти.

По материали на „Ню Йорк таймс“

 

Категории Акцент, Пари, ФинансиЕтикети , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *