ЕК: Разкриването на документи за стрес тестове на банките в България може да срине системата

ЕК: Разкриването на документи за стрес тестове на банките в България може да срине системата

Евентуалното разкриването на оценката на Европейската комисия (ЕК) за проведените стрестестовете на банки в България ще доведе до подкопаване на финансовата стабилност в страната. Това става ясно от писмо на ЕК до българския сайт „Биволъ“, с което Комсията мотивира отказ за предоставяне на данни по ЗДОИ.

Българкото интернет издание е поискало достъп до документите на Комисията, в които се коментира стрестеста на българската банкова система направен под ръководството на БНБ. За наличието на такива документи става ясно от съобщението на самата БНБ, която твърди, че стрестестовете са извършени в процес на консултации с европейските институции, за да се гарантира съответствие с европейските практики.

В ЕК са установили, че в системите им фигурират четири документа, в които става дума за българските банкови стрестестове. Два от тях са били оценени като секретни тъй като имената им в отговора до „Биволъ“ са заличени.

Според българското онлайн издание, мотивите на Еврокомисията да откаже достъп са разделени на четири групи: защита на личните данни (имена, телефони на служители), защита на монетарната и данъчната политика на Евросъюза, защита на търговския интерес и защита на процеса за взимане на решения на самата Комисия. Всичките те според Комисията надделяват над обществения интерес в случая.

Има обаче един особено притеснителен мотив. Това е, че същестува риск, публичното разкриване на въпросните документи да навреди на финансовата ситуация в България и така да подкопае финансовата, монетарната и икономическата политика на страната – пише в отговора на Европейската комисия.

Резултатите от стрес тестовете на банките в България бяха публикувани в разгара на отпускарския сезон в средата на август. Ден преди официалното публикуване на резултатите управителят на БНБ Димитър Радев се появи по БНТ и в обръщението си успокои, че цялата банкова система е стабилна. Официалната верси на БНБ и на правителството е, че стрестестовете са успешни и банковата система е стабилна.

Още с публикуването на резултатите на банките на индивидуалн ниво се видя, че некои от тях имат сериозни проблеми, включително и недостига на капитал. Особено сериозно е положението при Първа инвестиционна банка и Инвест банк. И на двете банки бяха отправени предписания да увеличат капитала си. При Първа инвестиционна банка обаче това все повече се превръща в невъзможна мисия. Цялата натрупана печалба на банката за 2016 г. е блокирана от частен съдебен изпълнител, тъй като ПИБ е осъдена в Румъния по дело за злоупотреби с европейски средства.

Каква точно е информацията, която ЕК е получила от БНБ в хода на проверката на банковите активи не е ясно, но е факт, че според Комисията информацията за съответствието на стрестестовете с европейските практики може да срине легендата за прекрасното състояние на българската банкова система.

Категории Пари, ФинансиЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *