Папа Франциск застана зад теорията за еволюцията и Големия взрив

Наука и религия

Папа Франциск застана зад теорията за еволюцията и Големия взрив

Теориите за еволюцията и Големия взрив са реални и Бог не е „магьосник с магическа пръчка“, обяви папа Франциск.

Говорейки пред Папската академия на науките, папата направи коментари, които, според експертите, ще сложат край на „псевдотеориите“ на креационизма и интелигентния дизайн, насърчавани, според някои експерти, от неговия предшественик Бенедикт ХVІ.

Папа Франциск обясни, че и двете научни теории не са несъвместими със съществуването наСъздателя – мотивирайки се, че те „го изискват“.

„Когато прочетем за създаването в Битие, рискуваме да си представим Бог като магьосник с магическа пръчка, способен да направи всичко. Но това не е така“, добави Франциск.

„Големият взрив, с който днес свързваме произхода да света, не само не противоречи на намесата на божествения Създател, а даже го изисква“.

„Еволюцията в природата не е несъвместима с идеята за създаването, защото еволюцията изисква създаването на същества, които са способни на еволюция“.

Католическата църква отдавна има репутацията на антинаучно настроена – най-известният случай бе, когато Галилей бе изправен пред Светата инквизиция и бе принуден да се отрече от своите „еретични“ теории, че Земята се върти около Слънцето.

Всъщност, коментарите на папа Франциск са повече в съзвучие с прогресивните виждания на папа Пий ХІІ, който откри вратата към идеята за еволюцията и активно приветствува теорията за Големия взрив. През 1996 г. папа Йоан Павел ІІ отиде още по-далеч, заявявайки, че еволюцията е „много повече от хипотеза“ и е „ефективно доказан факт“.

След това обаче, папа Бенедикт ХVІ и неговите най-близки съветници се опитаха да проарат идеята, че интелигентният дизайн подронва теорията на еволюцията – т.е. че идеята за естествения отбор сам по себе си не е в състояние да обясни сложността на света. През 2005 г. неговият близък сътрудник кардинал Шонбрун написа статия, в която се твърди, че „еволюцията в смисъл на общия ни произход може и да е вярна, но еволюцията в нео-дарвинистки смисъл на един нерегулиран, хаотичен процес – не е.“

Джовани Бигнами – професор и президент на италианския Национален институт по астрофизика, заяви пред италианската новинарска агенция Андроникос: „Изявлението на папата е важно. Ние сме директни наследници на Големия взрив, който създаде Вселената. Еволюцията произлиза от създаването“.

Джурио Джиорело – професор по философия на науката в Миланския университет заяви пред репортери, че той смята, че Франциск се „опитва да редуцира емоциите на диспут или на предполагаемия диспут“ с науката.

Въпреси голямата пропаст в идеологическите позиции на неговия понтификат и този на предшественика му, Франциск каза хубави думи за Бенедикт ХVІ при откриването на бронзов негов бюст в седалището на академията в градините на Ватикана.

„Никой не би казал за него, че изследванията и науката са разколебали него и любовта му към Бога и ближния „, каза Фрациск, според превода на новинарската служба на Ватикана.

„Напротив, знанието, разума и молитвите са разширили кръгозора на сърцето и духа му. Нека благодарим на Бога за дара, който той направи на Църквата и света със съществуването и понтификата на папа Бенедикт“.

 

Категории Акцент, Конфликти, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *