Подготвят нов закон за земеделските кооперации

Подготвят нов закон за земеделските кооперации

Земеделските кооперации, в огромната си част, се справят изключително добре и са изключително устойчиви, добри икономически структури, коментира пред БНР председателят на Националния съюз на земеделските кооперации у нас Явор ГечевТой припомни, че България остава най-некооперативната държава в Европа:

Цяла Западна Европа е на кооперативен принцип. Това са проблеми, които в България изобщо не се третират. Законът третира сегашното състояние на кооперациите такива, каквито са създадени преди 90 години, но законът е толкова остарял, че на практика пречи както на съществуващите кооперации да се доразвият, така и да се допуснат и нови формирования.

Ще ви дам един пример. Много се говори за така наречените „кооперации на фермерите“, където 10 човека, без да правят акционерно дружество, всеки, запазвайки собствената си земя, собствената си техника, да направят нещо като кооператив и да търгуват заедно и да пазаруват препарати, торове, да ползват общи консултантски услуги на агрономи и т.н. Това на практика в закона не е осъществимо.

Има една друга житейска истина – че основното, да не кажем почти единственото оръжие, което държавата може да има по отношение на малките стопани, това е кооперирането им.

Гечев посочи, че прекалено малките производители не могат да оцелеят на пазара, а големите вериги предпочитат да работят с кооперации, защото те могат да произведат необходимите количества:

Тези структури са изключително успешни в Европа заради това, че решават редица проблеми, които никой сам не може да разреши.

От съюза подготвят предложение за изцяло нов закон за земеделските кооперации, който ще предложат за обсъждане на правителството и парламента. Целта е да се обединят на едно място всички заинтересовани в земеделското производство и секторът да се уголеми.

Кръпка след кръпка на несъществуваща риза вече не върши работа, завърши Гечев, като даде пример, че в момента направата сдружение за напояване изисква да се създаде втора юридическа структура, в която членуват същите хора, които са в земеделската кооперация, която се нуждае от вода.

Категории Общество, Опит

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *