Ренци подава оставка след неуспеха на референдума

Ренци подава оставка след неуспеха на референдума

Италианският премиер призна „напълно ясното“ си поражение

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка, след като загуби категорично конституционния референдум, който предвиждаше повече правомощия за правителството.

„Опитът ми в правителството приключва тук“, заяви Ренци в телевизионно обръщение.

Toй призна „напълно ясното“ си поражение и заяви, че поема пълна отговорност за него. Той посочи, че в понеделник по-късно ще събере правителството и след това ще връчи оставката си на президента.

”Отрицателният вот спечели убедително. Поздравявам лидерите на кампанията за гласуване с ”Не”. Надявам се, че те ще работят в интерес на Италия и италианците”, каза Ренци.

Сега президентът Серджо Матарела ще трябва да реши дали да приеме оставката на Ренци. Очаква се премиерът да бъде помолен да остане на поста, поне докато парламентът приеме проектобюджет, което се предвижда да стане този месец.

Против реформата, предложена от Ренци, са гласували около 10-15 процента повече хора отколкото са я подкрепили. Според екзит-пол, цитиран от телевизия „РАИ нюз 24“, предлаганата реформа е получила подкрепа между 42 и 46 процента от гласовете, а против нея са гласували между 54 и 58 процента от избирателите, участвали в референдума.

Тя  предвиждаше концентриране на властта в ръцете на правителството, което според премиера, щеше да направи Италия по-стабилна. Критиците я определяха като антидемократична.

Референдумът предлагаше промяна на 47 от общо 139 конституционни текстове. Реформите са формулирани във въпрос за преодоляване на равноправния двукамерен парламент, намаляване броя на депутатите, ограничаване оперативните разходи на институциите, отменяне на Националния икономически и трудов съвет.

 

Категории Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *