Румяна Арнаудова: 19 чужденци са обвинени във връзка с размириците в бежанския център в Харманли

Румяна Арнаудова: 19 чужденци са обвинени във връзка с размириците в бежанския център в Харманли

В момента няма повдигнато обвинение срещу полицейски служител

19 чужденци са обвинени във връзка с размириците в бежанския център в Харманли, съобщи пред БНР Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор.

arnaudova-prokur

В ефира на Програма „Хоризонт“ тя  уточни, че 18 от обвиненията са по повод разследването на Района прокуратура – Харманли – за хулиганство. Наред с това на още едно лице е повдигнато обвинение, но от Специализираната прокуратура – освен за хулиганство, и за опетняване на българския флаг – това е човекът, който изгори знамето на България:

Повдигнато е обвинение от Районната прокуратура в Харманли за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост. Наказанието в този случай, за този вид хулиганство, е до 5 години лишаване от свобода. На човека, който изгори българското знаме, са повдигнати обвинение за две престъпления: едното е за престъпление против Републиката, престъпление по член 108, алинея 2-ра, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 2 години или глоба, и хулиганство, за което, както ви казах, се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

 

Румяна Арнаудова съобщи, че в прокуратурата все още не постъпила информацията от разследването на ДАНС за лице от лагера в Харманли, свързано с радикална ислямистка групировка.

Говорителят на прокуратурата каза още, че се води досъдебно производство и за упражнено насилие от представители на органите на реда, каквито сигнали има. Арнаудова уточни, че става дума за две пострадали лица, нараняванията са квалифицирани като „леки телесни повреди“, като в момента няма повдигнато обвинение срещу полицейски служител:

Именно за тези действия, за които получаваме информация и от социалните мрежи, се води разследване, но към този момента нямаме повдигнато обвинение на конкретен полицейски служител. Всички тези обстоятелства ще бъдат установени, ще се разпитват свидетели, ще се изискат, ако са налични такива, разбира се, данни от други граждани, които са заснели с телефоните си събитията. Ще поискаме, разбира се, съдействието и на телевизиите, които имат репортажи във връзка с тези безредици.
Румяна Арнаудова посочи, че няма данни хората, работещи в лагера, да имат вина за размириците:

Нямаме информация за действия и бездействия на длъжностни лица, които да са провокирали или да са подпомогнали възникването на тези безредици.

Говорителят на държавното обвинение посочи още, че засега се потвърждава версията, че основната причина за недоволството в лагера е желанието на някои мигранти да напуснат България и да отпътуват към Сърбия и Западна Европа.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *