Кампанията на Хилъри Клинтън ще участва в поисканото ново преброяване на гласовете в Уисконсин

Следизборно:

Кампанията на Хилъри Клинтън ще участва в поисканото ново преброяване на гласовете в Уисконсин

Шансовете за успех са минимални

Според репортаж на Си-ен-ен, кампанията на Хилъри Клинтън е направила официално изявление в събота сутринта местно време,  че ще участва в поисканото повторно преброяване в редица ключови щати на резултатите от скорошните президентски избори. Така екипът на бившата първа дама се присъедини към искането на кандидата на Зелената партия Джил Стайн, която събра милиони долари за подобно действие в Уисконсин само за два-три дни тази седмица.

Въпреки това, юридическият съветник на кампанията Марк Елиас посочи в разпространено чрез социалните медии съобщение, че собственото разследване на кампанията не е разкрила засега свидетелства за хакване на системите за гласуване.

В най-детайлното до момента изявление на кампанията по отношение на повторното преброяване, Елиас написа, че кампанията сама по себе си не оспорва резултатите като собствена инициатива, но тя е решила да участва, щом други са поели инициативата, за да „се осигури че резултатите са честни за всички участници“.

Официални представители на Зелената партия подадоха официално документи за това, след като станаха известни редица данни за несъответствия в резултатите.

Съпредседателят на Зелената партия в Уисконсин Джордж Мартин каза, че партията иска да се установи „съответстнието на хартиените данни с електронните“ – искане, което отива една стъпка по-далеч от обикновеното повторно преброяване, което се очаква да започне следващата седмица и което, според него, би следвало да поощри разследване на интегритета на системата за гласуване и преброяване на гласовете в щата.

„Това е процес, първата стъпка от който е да се установи дали нашата избирателна демокрация действа“, каза Мартин.

От своя страна, Елиас заяви, че кампанията им тихо разследва обвиненията от известно време и е получила стотици искания в тази посока.  „Тъй като ние не сме открили никакви доказателства за хакерски атаки или за външни опити за намеса и промяна на техниката за гласуване, които да ни дадат основание за юридически действия от наша страна, но щом вече в Уисконсин е инициирано повторно преброяване, ние възнамеряваме да участваме, за да осигурим, че процесът ще бъде осъществен по начин, който е честен за всички страни“, написа Елиас в Medium. „Ако Джил Стайн действа по начина, по който обеща и опита повторни преброявания и в Пенсилвания и Мичиган, ние ще подходим по същия начин и в тези щати“.

Освен, че по думите на Елиас, общата преднина на Доналд Тръмп в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания е само около 107 хил. гласа, той изрази мнението си, че намесата на Русия  в изборите продължава да предизвиква загриженост.

„Този изборен цикъл беше уникален по степента на чуждата намеса, която наблюдавахме през цялата кампания – правителството на САЩ заключи, че руски държавни играчи са зад хакването на Националния комитет на Демократическата партия и на персоналните имейли на служители на кампанията „Хилъри за Америка“, а тъкмо вчера „Вашингтон пост“ публикува материал, че руското правителство е зад повечето „лъжливи новини“, съставили основния пропаганден акцент, циркулиращ в последните седмици на кампанията“, написа той.

Кампанията е провела среща със своите юристи, анализатори на изборни резултати и политолози, за да оценят аномалиите в резултатите,  които могат да се обяснят с хакване на крайните резултати. Частните срещи с външни експерти са включвали загрижеността на експертите относно данните и направените изводи от техните анализи. Екипът на Клинтън заяви, че те са разследвали всяка от предствавените теории и са проучили внимателно законите и практиката по отношение на повторните преброявания, оспорването на резултатите и проверки върху изборните книжа.

„И, най-важното, ние осъществихме мониторинг с наши хора на проверките на книжата след изборите – там, където записите от машините за гласуване бяха сравнени с изборните протоколи, където първичните оспорени бюлетини са решени, а цялата математика е два пъти засечена след изборната нощ“, каза Елиас.

„По време на този процес ние видяхме, че резултатът на Клинтън постоянно нараства, така че към днешна дата тя има преднина от повече от 2 млн. гласа от общия вот“.

Кампанията планира да задълбочи своите действие по мониторинга, за да разбере по-добре резултатите.

„В следващите дни, ние ще продължим да действаме с полагащата се прецизност и активно ще следим всяка следваща стъпка, която може да се предприеме преди сертифицирането на резултатите във всеки район“, допълни той.

„Истинско нещастие“, каза той, е, че не всички щати правят такива проверки на книжата след изборите.

„В Уисконсин и Пенсилвания се правят подобни проверки като се използва извадка от изборни секции. Мичиган и много други щати все още не са възприели такава практика“, каза Елиас. „Това е нещастие. Ние силно вярваме, че всеки щат следва да осъществи една такава основна проверка, за да осигури точността и общественото доверие в изборите“.

Кампанията на Тръмп не отговори веднага на молбата за коментар от страна на Си-ен-ен.

Материалът е по репортаж на Юджин Скот за Си-ен-ен.

Категории Конфликти, Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *