Замесените в сделката за БТК в Москва започнаха да падат

Замесените в сделката за БТК в Москва започнаха да падат

Руският министър на икономиката и член на Надзорния съвет на Внешторгбанк Алексей Улюкаев е арестуван заради корупция

Серията корупционни скандали в Москва започна да вземва жертви и сред хора от управлението на Владимир Путин, замесени в сделката за Българската телекомуникационна компания (БТК).

Във вторник Следственият комитет на Русия обяви, че руският министър на икономиката Алексей Улюкаев е арестуван заради корупция. Според руското следствие причината за ареста е обвинение, че Улюкаев  е получил подкуп от 2 млн. долара като министър на икономиката, за да даде положителна оценка за придобиването на „Башнефт“ от страна на „Роснефт“. Посредник по тази сделка е било инвестиционното звено на ВТБ – VTB Capital.

Освен министър на икономиката Алексей Улюкаев е и председател на Надзорния съвет на Внештогбанк – ВТБ. Банката е мажоритарна държавна собственост и е по-известна като банката на КГБ. Това е и банката, която непряко притежава 20% от БТК след последната промяна в структурата на собственост на телекома.

Според източник на „Студия Трансмедия“ Улюкаев е разследван в момента и за отпускани кредити в групата ВТБ без надлежно обезпечение. Според източника поводът за това е сигнал на собственика на Empreno Ventures Дмитрий Косарев до руския премиер Дмитрий Медведев от август 2016 г. Чрез Empreno Ventures  Косарев е бивш най-голям собственик на БТК като притежател на 43% от люксембургската InterV Investment. Това е компанията, която е непряк едноличен собственик на БТК.

„Студия Трансмедия“  не разполага със сигнала, но според източник, запознат със защитата на Косарев, в него са изложени имената на висши чиновници във ВТБ, сред които и Алексей Улюкаев. Според сигнала те са нанесли щета на бюджета, тъй като са одобрили кредити с недостатъчно обезпечение. А това предполага загуба за ВТБ, ако кредитите не бъдат върнати. Тъйа като ВТБ е мажоритарна държавна собственост, загубите биха били за държавния бюджет. В случая става дума за кредита от 240 млн. евро, който Надзорният съвет и кредитният комитет на ВТБ е одобрил инвестиционното поделение VTB Capital да отпусне на люксембургската Viva Telecom. Това е компанията, която е новият непряк собственик на БТК, притежаваща 100% от InterV Investment.  Viva Telecom придоби акциите в края на август, след като VTB Capital й отпусна кредит. Обезпечение по този кредит обаче са само книжата на InterV Investment. А самите те вече веднъж са заложени като обезпечение, но по вече падежирал и неизплатен кредит от InterV Investment. Именно този неизплатен кредит стана причина и за продажба на книжата на организиран през ноември 2015 г. търг в Лондон. Този търг, за който повечето участници обявиха, че е бил нагласен само за един купувач, беше спечелен от  Viva Telecom. По това време компанията се представяше като собственост на българския бизнесмен, лобист и бивш кадър на Държавна сигурност Спас Русев.

Впоследствие руският „Комерсант“ обяви, цитирайки свои източници, че разпределението в компанията е 46% за Спас Русев, 20% – 1 акция за компания на VTB Capital, 19% за фирма на българските представители на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев и 15% плюс 1 глас за бившите кредитори на телекома.

Новите собственици на БТК вече опитаха да впишат в Търговския регистър промени по обезпеченията. След жалба на Empreno Ventures обаче Софисйкият градски съд спря вписването на договора за кредит и обезпечението му – акциите на „Вива Телеком България“. Това е българското дружество, което е едноличен собственик на БТК, което на свой ред е притежание на InterV Investment.

Липсата на достатъчно обезпечение може би е причина за високия лихвен процент, на който е отпуснат кредита. Според заявения за вписване в ТР договор за кредит Viva Telecom се финансира на лихва до 13%, което е изключително висока стойност за бизнес кредитиране.

Новината за арестуването на Алексей Улюкаев идва само месец след като по обвинение в корупция беше задържан и шефът на Агенцията за борба с корупцията Дмитрий Захарченко. В неговия дом бяха открити в брой над 120 млн. евро в различни валути.

При арестуването на Захарченко говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин е информиран за ареста и лично е настоял властите да вземат „сурови мерки срещу ширещата се корупция“. Дали акцията срещу Улюкаев е част от суровите мерки – не е ясно.

При всички случаи арестът е изненадващ. Във вторник ВТБ коментира ареста на Улюкаев единствено с думите, че „Инвестиционното звено VTB Capital, което организира продажбата на контролния пакет на „Башнефт“, не е получило „никакви ползи“ от това.

Преди около месец руски медии обвиниха в корупция около сделката за БТК и българкия премиер, вече в оставка Бойко Борисов. Според информация на Московский монитор руските служби имали данни, че българския премиер е бил „мотивиран“ с 5о млн. долара да осигури пасивната позиция на държавата. Борисов така и не коментира информацията. В интервю за Нова телевезия преди първия тур на изборите той нервно обясни, че е стоял в страни от сделката за БТК и е отказал много разговори за нея. Именно пасивната позиция на държавата обаче отказа много от участници в търга за акциите на InterV Investment. А отказът на държавата през КТБ да плати 150 млн. евро по дълга на InterV Investment към VTB Capital лишиха държавата от възможността да придобие 76% от БТК.

Категории Акцент, Компании, Мнения, ПариЕтикети , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *