Щабовете се бият, пълководците ги няма

Революционно

Щабовете се бият, пълководците ги няма

Вместо да търсят всякакви медийни трибуни за кръстосване на шпаги, двамата кандидат-президенти гледат по телевизията своите застъпници

Снимка: vestnikataka.bg

 

Не е за вярване, но е факт: главните нашенски претенденти за президентския пост се крият от обществото като зайчета в папур. Да, обикалят неуморно по села и паланки, по заводи и юзини, но там се срещат не с граждани, а със „симпатизанти“, организирани в най-рутинни партийни събрания.

Прекият дебат за тях е табу. В него може пък да се окаже, че кандидатите са прекалено невзрачни, несамостоятелни, дори нелепи. Затова – далеч от огъня. А на огневите позиции остават верни партийни картечари, готови с гърди да посрещат вражеския огън в това иначе междуличностно състезание. Точно този пример беше демонстриран вчера по обществената телевизия. Вместо да търсят всякаква медийна трибуна за кръстосване на шпаги, двамата кандидат-президенти се настаняват пред телевизора, за да се любуват на рубрика, озаглавена незнайно защо „Референдум“, където вместо „глас народен“, се чуваше единствено „глас партиен“, за прах в очите на зрителя в края обявиха някакво интернет гласуване, лишено от всякаква социална представителност. Двата щаба се изправят един срещу друг, в защита на своите отсъстващи, за протокола мажоритарни избраници. Описват ги, хвалят ги, все едно са на родителска среща, неприсъствена за учениците. И това е четири дни преди решителен балотаж. Е, такава мажоритарно-демократична имитация няма дори сред реакционните слоеве на любимата ни Нубия.

Цял свят практикува политически и предизборни дебати. И винаги те се правят лице в лице. В Щатите Тръмп и Клинтън се скъсаха от спорове, препирни, ъперкъти, клевети и компромати – и то винаги лично, нали суверенът избира президент, а не управляваща клика и иска да види освен програми, възгледи и концепции, и чисто човешките качества на кандидатите: начин на мислене, на изразяване, бързина на реакцията, комуникативност, чувство за хумор, стил на обличане, ако щеш. И американците избраха личност, а не програма. Защото държавният глава ще представлява народа си лично, а не чрез своя антураж – бил той послушен и покорен или властен и господстващ. Нито пък чрез преводача си, който ще се мъчи да вкара смисъл в думите му – за пред чужденците.

Нашите претенденти се покриват като комсомолски секретари на студентска бригада – потопени в колектива и верни на правилото, че колкото повече се скатаваш, толкова по-добре се пласираш в ръководните органи. Така ги разбират у нас мажоритарните избори и мажоритарното поведение домораслите мажоритарни избраници. Същите, които неукротимо развяват под път и над път популисткия байрак на прекия народен избор.

Това е поведение, достойно за догутенберговата епоха: игнорираш напълно медиите като обществен посредник, затваряш се в партийните чертози, не даваш обяснения и отговори никому(освен чрез говорители) и в същото време правиш инсценирани благотворителни обиколки сред добре подбрано население.

Медиите по този начин престават да са терен за сблъсък на идеи и личности, а се превръщат в сервилни платени хроникьори на дирижирани събития. Впрочем, в такъв топъл уют те прекараха едни 45 години.

Иначе още Наполеон Бонапарт е разбрал каква разрушителна, а и градивна мощ са медиите, тогава все още единствено във вид на вестници. „Предпочитам да имам срещу себе си две армии, отколкото един вестник“, признава неустрашимият пълководец и въздига метафорично пресата като Петата велика сила, редом с реалните Англия, Франция, Русия и Австро-Унгария.

И си е така, стига въпросната „преса“ ако не е свободна, поне да е смела.

Отсъстващият винаги губи – това е аксиома, общовалидна в целия свят – във всички области и за всички дейности. Само у нас различни социално-политически цехове правят опити да докажат теореми, в които отсъстващото, във вид на неизвестно, винаги печели.

Опитите продължават.

Категории Акцент, Мнения

Автор: Емил Янев

Емил Янев е професионален журналист, завършил Факултета по журналистика на СУ „Климент Охридски“, минал през школата на вестниците „Орбита“, „Коотеративно село“, „Старт“, „Подкрепа“ и развил вижданията си като издател на списание „ТВ Плюс“. Сътрудничил е и в ред други издания, където също е защитавал името си с характерния си стил на критичен и ироничен рефлекс към личности и събития. В Българското национално радио той, в тандем със съекипника си Кин Стоянов, създаде пет авторски радиоформата – освен „Часът на инфохолиците“, още „Трамвай по желание“, „Риалити роман“, „Различният до мен“ и „Радиотранс“ - всички отличени с високи журналистически награди. „200 имена, които промениха света“ е първата му книга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *