Кампанията приключва, всичко е в ръцете на суверена

САЩ: Президентски избори – 2016

Кампанията приключва, всичко е в ръцете на суверена

Преднината на Клинтън, според Си-ен-ен, е 4 %

От Пенсилвания до Северна Каролина и от Ню Хампшър и Мичиган до Флорида Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън кръстосаха САЩ в последен напън да убедят все още нерешилите или невъзползвалите се от възможностите за гласуване по пощата или предварително избиратели да гласуват за тях. В речи на митинги и срещи с избиратели те превърнаха в рамките на 48 ч в размяна на последните риторични крошета и взаимоизключващи се аргументи, които превърнаха картата с 50-те американски щати в няколко задължителни за победа щати, които разграничават победата от загубата в надпреварата за Белия дом.

С приключването на кампанията и надпреварата, която, според анкетите, е доста оспорвана и с малка разлика те очевидно се опитаха да мотивират най-твърдите си избиратели в правотата на своята визия за бъдещето на страната – и пред поддръжниците си и пред скептично настроените към тях избиратели.

Бившата първа дама Хилъри Клинтън изглеждаше оптимистично настроена, особено след последния обрат от страна на директора на ФБР, който след като преди седмица хвърли бомба в кампанията със съобщението, че има основание за възобновяване на разследването за нейния имейлен сървър,изведнъж вчера съобщи по същия излизащ извън практиката на ФБР да не се намесва в предизборни кампании с изявление за разследвания, че не променя своето решение от лятото да не повдига обвинения срещу нея. Естествено, кандидатът на демократите не спомена директно писмото на шефа на ФБР, а препоръча на своите поддръжници в първата от четири предизборни прояви в понеделник да гласуват за „една гледаща към бъдещето с надежда, с широко отворено към другите сърце Америка“, тъй като „основните ни ценности са поставени на проверка с тези избори“.  Клинтън обиколи 4 щата в понеделник, приключвайки кампанията си късно през нощта във Филаделфия.

Тръмп, обиколи 5 щата и в речите си за пореден път се нахвърли  върху „мошеническите медии“ и атакувайки „корумпираната система във Вашингтон“, иронизирайки и подигравайки се на опонента си. „Това е една провалена и нефункционираща система“, заяви Тръмп на митинг в Рали, Северна Каролина. „И сега всичко е в ръцете на американския народ, за да раздадат правосъдието, което заслужаваме чрез вота в избирателните секции“.

Въпреки доста мръсната кампания в последните седмици, резултатите от щатите, където имаше предварително гласуване, показват, че избирателната активност е вече висока и американците ще се възползват от възможността да изразят отношението си с участие в изборите.

И Тръмп,  Клинтън включиха в последните прояви всички ресурси, с които разполагаха – и техните кандидати за вицепрезидентския пост, и семействата, приятелите си и политическите си поддръжници. Тръмп разчиташе на трите си по-големи деца – Иванка, Ерик и Доналд-младши, както и Рудолф Джулиани – бившия кмет на Ню Йорк и Сара Пейлин – кандидата за вицепрезидент от 2008 г.  Клинтън включи президента Обама и бившия президент Бил Клинтън, както и сегашния вицепрезидент Байдън, първата дама Мишел Обама  – вероятно най-популярната политическа фигура на предизборната сцена.

Последната осреднена прогноза от 7-те последни анкети на национално равнище на Си-ен-ен дава предимство на Хилъри Клинтън от 4 % – 46 срещу 42 %. Това е по-висок резултат от този на същия етап от кампанията на Барак Обама срещу Мит Ромни през 2012 г.

Категории Акцент, КонфликтиЕтикети ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *