„Малкият дявол“ – четиво за кукловоди и кандидат президенти

Книгопис

„Малкият дявол“ – четиво за кукловоди и кандидат президенти

Зад всеки успял мъж стои една велика жена. Какво се случва когато професията на героинята е да води мъжете към успеха

Авторката до издателя на премиерата на книгата, сн. Иван Тропанкев

Издателската къща „Персей“ представи пред публиката „Малкият дявол“ – вторият  роман на Аня Павлова, известна на читателите под писателското име Анна Ю. Романьт е написан на руски език и е майсторски преведен от Ива Николова.

dqvol2

Изданието припомня духа на „Дявола носи Прада“,но сюжетьт му е изцяло бьлгарски. Една жена е  изправена пред тежък житейски избор, който трябва да направи за броени дни, за да оцелее в мръсната действителност, в голяма степен мафиотизирана и доминирана от мъже.

Героинята ще се  изправи срещу съпруга си, който цели да докара фирмата ѝ до фалит, защото иска да я обсеби изцяло, ще застане срещу  обстоятелствата, свързани с клиенти, съмнителни бизнес, политически и лични отношения, като да отстоява себе си, правото си на лично развитие, кариера и принципи. Но ще може ли да се справи или ще се провали, водена от силна амбиция да победи, избирайки между две злини? Като избере малкия дявол.

Сюжетьт е интригуващ. Историите на три приятелки са преплетени с политическата линия около провеждането на избори за президент в страната. Главната героиня организира като професионалист предизборна кампания, при която се сблъсква със задкулисието на политическите процеси, доминирани от  фалша и лицемерието, и най-вече от решаващата  сила на парите – основен  фактор за победа и в реалната българската действителност.

Политическите и лични интриги са пресъздадени много прецизно и психологически вярно. Героите са ярки и интересни. Диалозите, които водят са динамични и остроумни. За достоверността на картината допринася и факта, че авторката се занимава професионално с политически пиар и публични комуникации, наясно е с предизборните инструменти, хватки и машинации. А пьрвата задача на всеки писател е добре да познава материята, която описва. И все пак читателят не трябва да си мисли, че иде реч за автобиографична проза.

В романа „Малкият дявол“ можем да видим отговорите на онези въпроси, които всеки от нас си задава за това какво се случва на политическата цена у нас и кой и как побеждава в жестоката битка за власт и влияние. Можем да разпознаем и някои от играчите на политическата сцена, които шестват из българското политическо пространство. Защото Анна Ю  или по-скоро Аня Павлова това го знае и интелигентно го пресьздава. Сьщевременно пише изключително живо, интелигентно и с тьнко чувство за хумор.

Всички образи са събирателни  сбирани парче по парче от различни хора, но това е модерна градска приказка, с онова очарование на градските мъже и жени, на които им харесва да се обичат или сритват понякога, да си правят мрьсотии един на друг, споделя авторката.

Книгата е увлекателна. Чете се на един дъх и ще бъде забавно литературно приключение за всички, които обичат свременната градска проза.

 

 

Категории Мнения, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *