Спасителен пояс за Тръмп, най-лошата седмица в кампанията за Хилъри Клинтън

САЩ: Президентски избори – 2016

Спасителен пояс за Тръмп, най-лошата седмица в кампанията за Хилъри Клинтън

Директорът на ФБР разбърка предизборните пасианси

За една седмица предизборните пасианси в САЩ започнаха да се пренареждат, а кампанията на Доналд Тръмп получи спасителен пояс от една съвсем неочаквана посока – от директора на ФБР Джеймс Коми, който обяви миналия петък в писмо до Конгреса на САЩ, че открити нови доказателства (имейли) дават основание за възобновяване на разследването срещу Хилъри Клинтън за нейния частен имейлен сървър и възможното изтичане на класифицирана информация.

„Петъчната бомба“ избухна в най-неподходящия за демократите момент – точно, когато техният кандидат Хилъри Клинтън имаше близо 10-12 % преднина в анкетите и вече се виждаше победител с рекордно голяма разлика и възможност за победа, говореща за убедителен мандат (подплътен със съответното мнозинство в Сената, а дори в Камарата на представителите), който да й даде основание да управлява така, както намери за добре. От своя страна, републиканците се бяха вплели във взаимни обвинения и гледаха вече след изборите и начина за спасение за партията. Всичко това е вече история, а нормалното сближаване в резултатите от анкетите с приближаването на изборния ден се превърна в най-кошмарната за Клинтън седмица от цялата кампания. Нейната преднина се срина заплашително и е вече в рамките на статистическата грешка в национален мащаб, а в някои ключови щати като Охайо вече се преобърна в почти сигурна победа за Тръмп.

2016-elections

Републиканците веднага реагираха на промяната. Техният кандидат Тръмп за пръв път се оказа дисциплиниран, не се хвана на многото подхвърлени му словесни примамки, продължи твърдо да следва указанията на своя щаб и да чете и говори в съответствие с телепромптера и така да се върти около няколко основни теми – за корупцията и престъпната същност на демократите и конкретно на Клинтън, за нейните имейли, за делата на фондация „Клинтън“ и и връзките й с лобистките финансови кръгове във Вашигтон, за имигрантите и стената, която ще изгради, за желанието си да върне „величието“ на Америка обратно в ръцете на нейните граждани. За капак дойде и щастливата за републиканците  новина, че здравните осигуровки на американците по плана „Обамакеър“ ще скочат съществено през 2017 г.

Всичко това обяснява нервността в лагера на демократите  около скъсената преднина в анкетите, затягането на прогнозите и евентуалната възможност Тръмп все пак да се добере до сакралните 270 гласа в Избирателната колегия, които ще го направят обитател на Белия дом. Затова и цялата предизборна артилерия бе включена в борбата – финансови средства, реклами по телевизията, обиколки, митинги и речи пред избирателите в най-важните за победата щати, дискусии в телевизионните студия (не от кандидати, а от пристрастни и обвързани с кампаниите коментатори), агитация „от врата на врата“ – и най-вече докарването на всеки потенциален избирател до избирателните секции – в изборния ден и в дните, в които в 38 от щатите е разрешено предварителното гласуване. В ключов щат като Флорида вече над 4 млн. избиратели са гласували, коет е повече от половината от очаквания вот. Тръмп даже се опита да разубеждава демократи, вече гласували по пощата за Клинтън, да анулират гласа си и да гласуват за него (13 щати като Уисконсин и Кънектикът разрешават подобна подмяна на гласа и повторно гласуване в изборния ден).

На този фон в петък дойде съобщението, отчитащо 161 хил. нови работни места през октомври и намаляване на безработицата. В нормални условия, това би дало преднина на Клинтън, тъй като американците, подобно на доста хора по света, гласуват най-вече на базата на самооценката колко добре се чувстват по отношение на своята работа и доходи. Тръмп веднага отсече, че „статистиките са фалшифицирани“ (тъй като не са в съзвучие с неговите послания) и продължи да говори за нечестните търговски споразумения и тежкото икономическо положение, в което се намира страната.

В тези условия кандидатите избраха да обикалят страната – особено щати като Флорида, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Невада, Колорадо, Мичиган. С тях бяха техните кандидати за вицепрезидент, а демократите извадиха целия арсенал от звезди – в политиката като Барак Обама и Джо Байдън, а сред артистичния свят – Дж. Коул и жена му Бионсе, Джей Зи и Джей Ло. Тръмп реагира с мегаломанската закачка, че „звездата в неговата кампания е една и достатъчна“ – това е самият той. Ден преди това Мелания Тръмп държа рядка реч в кампанията (първата след номинацията на съпруга й), а децата на Тръмп от няколкото му брака обикалят страната.

В заключение, Хилъри все още има преднина (около 4-5 % от осреднените национални анкети и около 2 % от вероятно гласуващите избиратели), но републиканците са убедени, че са обърнали тенденцията и вероятно ще спечелят изборите. В нощта срещу сряда ще стане ясно кой е успял да се наложи на финалната права, но засега вероятността е за оспорван краен резултат, което е логичен резултат от толкова нетрадиционната кампания през 2016 г.

Категории Конфликти, Мнения, ОбществоЕтикети

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *