Брекзит под въпрос?

Брекзит под въпрос?

Премиерът Тереза Мей и кабинетът й не могат еднолично да активират Член 50

Британският парламент трябва да проведе гласуване върху това кога да започне процеса по излизането на Великобритания от ЕС, реши Върховният съд в Лондон.
Това означава, че премиерът Тереза Мей и кабинетът й не могат еднолично да активират Член 50.
“Съдът не приема аргументите, изведени от правителството“, се казва в изявление на комисията от трима съдии, която разглежда казуса.
В началото на делото правителството очакваше да получи лесна победа и да има правото да действа самостоятелно, но тримата съдии в комисията дадоха много по-скептични заявки, отколкото някой е очаквал, посочват британските медии.
При това решение парламентът ще може да повлияе на решението на правителството по отношение на позицията на Великобритания, да настоява за редовни проверки на процеса по излизане и дори да реши кога да бъде активиран Член 50, предаде БГНЕС.

Подобно решение ще причини главоболия на обитателите на „Даунинг стрийт“, които са изправени пред все повече критики за това, че не разполагат със стратегия за Brexit. Очаква се обаче независимо от решението, то да бъде обжалвано от загубилата страна във Върховния съд или дори в Европейския съд.

Категории Конфликти, Общество, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *