От днес пръстовият отпечатък е задължителен в болниците

От днес пръстовият отпечатък е задължителен в болниците

Новата система ще заработи във всички лечебни заведения, които работят с касата

След многократни отлагания на въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците и старта на новата отчетна система пред здравната каса от днес – 1 ноември – това вече е факт.

Считано от днешна дата, всяка болница, партньор на касата, е длъжна да използва устройствата и да регистрира пациентите си през тях, ако иска на края на месеца да й се изплатят парите за извършената дейност.

Новата система (Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ) ще заработи от днес във всички лечебни заведения, които работят с касата. Всички 369 договорни партньора на НЗОК в страната са подписали допълнителните споразумения към индивидуалните си договори, с които декларират готовност да работят със системата, посочват от пресцентъра на институцията.

Тестовото въвеждане на системата започна през август в 20-те най-големи болници в страната, след това поетапно се имплементира и в останалите.

Според главния експерт към дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ на Националната здравноосигурителна каса Мартин Банков със системата се работи лесно и реалната регистрация на пациент отнема не повече от две минути. По думите му от стартирането на системата досега в болниците са регистрирани над 300 хиляди души и по-малко от 100 са отказали да го направят, защото не одобряват снемането на пръстов отпечатък. В тези случаи от здравната каса пращат екип да разясни на пациента идеята и начина на работа на устройството.

От здравната каса смятат, че до момента не са налице сериозни проблеми в работата на системата и процесът протича спокойно.

 

Категории Моделът, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *