Как и защо се сурнахме в Учин дол?

Как и защо се сурнахме в Учин дол?

Общината, полицията и държавата спират живота в столицата на България заради посредствените изпълнения на един посредствен чалга певец и съмнителен политик

Публикувано на Категории Мнения Сподели

Край. След тая простотия София вече няма да е същата. Никога. Вече няма разлика между София, Долно Уйно, Байхуйно и Учиндол. Учиндол се премести в София. Тоест не се премести. Превзе я. Облада я. Изтакова я. София вече не съществува. Вече е Голям Учиндол, или нещо подобно.

Как и защо се стигна дотук. Как и защо се сурнахме в Учин дол. Отговорите са няколко. Но те са излишни. Вече е непоправимо. Няма смисъл от обяснения.

Остава все пак един въпрос и едно подозрение.

Защо никой не се възмущава, като изключим някои мрежови самотници. Защо никой не се противопоставя на тази гнусна, нагла, бесуваща пошлост. Не точно пошлостта на Слави Тръ, тя е ясна. А на онези, които му дават зелника.

Никой измежду всичките творци, писатели, артисти, музиканти, художници, антрополози, социолози и всякакви лози, призвани уж да бранят достиженията на вековната уж българска уж култура не се противопостави. Мисля, че знам отговора.

Защото са страхливи. Защото ги е бъз, че Слави Тръ може да им се подиграе в зрелището си. Защото са сгушени хора с мижави души. А сгушените хора с мижави души нищо стойностно не могат да сътворят. Те са бездарни. Най-много нещо грамотно да напишат, нещо средна ръка, посредствено… И толкоз. Включително и ония нашумели писатели, които мъкнат по телевизорите своята изключителност и задълбоченост. И нека не си въобразяват, че са над „това”. Не, не са над „това”. Под него са. То ги тъпче. То ги такова. И онакова даже. И нека не се правят, че не го усещат и следователно са девствени. Не са. Таковани са. И ще им загалопират пегасите по небесните сводове, когато орлите на Орлов Мост литнат „на нанагоре”, както думат по Северозапад.

А има и други, призвани да бранят столичното на София. Ония, дето много се репчеха, че са незнам кое си поколение софиянци. Майките им ги били родили не на завет някъде по тръните, ами връз жълтите павета отгоре направо джъст. Още прадядовците им се лизгали по тия павета, рийшли. Още по времето, когато София е била кално и смърдящо поселище. / То нали заповедта за строеж на нужници по дворовете излиза две години след освобождението от Турско, преди това всички ходели наповънка в бъзето до дувара, дека е по-затулено /

И къде са сега тия стародавните изконни софиянци, дето се хвалеха със своята стародавна изконна софиянщина ? Сещам се за../тук изтрих имената, хайде да не се заяждам/. А, да. Те са на високи политически и държавни длъжности. Оттам Орлов мост се не види. И затова си траят. Може би, едва ли не. И не че се искаше от тях кой знае какви политически юначества да проявят. Ама една дума да бяха продумали поне. За референдума на Слави Тръ поне, ако не за друго. Пък това им е и длъжност даже.

А има и други, дето се хвалеха със стародавната си софиянщина. Хвалеха се, когато трябваше да спечелят гласовете на софиянци, та да станат общински съветници. Е, станаха. Сега няма нужда да се пънат. Няма нужда да си развалят рахатлъка и да се противопоставят на оная лелка, дето беше кмет на българската столица, докато България имаше столица. / То София е вече толкова истинска столица, колкото Студентският й град е средище на академичната мисъл /.

И хич не се договеждат десните уж и демократичните уж столични съветници, че със своите деяния Слави Тръ осквернява и първия голям и истински демократичен митинг на Орлов Мост. Оня на който пя не Лепа Брена, а Пол Саймън. Всъщност Слави Тръ оскверни и се изгаври с най-светлото събитие, случило се на България поне от половин век насам. Дават ли си сметка за това сините или псевдосините ни общински съветници ? Не, разбира се. Нали се намърдаха на удобните местенца, какво им пука за това, че София се сурна в Учин дол-

И тук възниква едно коварно и зловещо подозрение.

Ами ако никога не е имало образована и просветена софийска прослойка, която да пази и защитава вековните културни достижения на България и нейната столица? Ами ако никога не е имало вековни културни достижения ? Ами ако България никога не е имало столица в истинския, същностния смисъл на думата ? Ами ако в истинския, същностния смисъл на думата София винаги си е била едно Голямо Учиндолско, или Долноуйно, или Байхуйно. Или както там се наричат столиците на разните недоразвити, недонагласени, недоснадени, недомислени, недоправени и недотаковани държави и държавици ?

И между другото в най-скъпарските столични махали – Бояна и Драгалевци още няма канализация. И не само там няма. На много места в София хората все още ходят „наповънка”, или „наповътре”, дека е по-затулено. Това между другото.

Послепис : Ама почитателите на Слави Тръ били стотици хиляди, даже милиони и не бивало да им се скършва хатъра. Съкрушителен довод.

Наскоро една песен на Хиподил за три дни събра повече от 200 000 харесвания. За месец-два може и милион да събере. Ето и думите й : „ Да ви е@а майките на всичките”. Това са й думите, други думи няма. Та си представям как Софийска община спира за цял ден движението на столицата, тоест на Байхуйно, за да може над Орлов Мост и над цяла София, пък защо не и над цяла България мощно да звучи и да отеква песента „да ви е@а майките на всичките”. Подета стотици хиляди и милиони.

Източник: ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА с Иво Беров

Категории Мнения

18 коментара към “Как и защо се сурнахме в Учин дол?”

 1. най-после някой написа . Защото се чувствах самотна у дома, пред стената си, на която от време на време се появяваше поредна картинка с реклама….Прав сте господине.Много тъй наречени учени изписаха, колко патриотично се чувствали там. А аз смятам , че чалгата превзе държавата.

  1. ОТРЕЖИ ПАРИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ СЕГА!
   ТИ МОЖЕШ ДА ОТРЕЖЕШ 130 МИЛИОНА ЛЕВА ОТИВАЩИ ЗА ПАРТИИТЕ, КАТО ГЛАСУВАШ НА РЕФЕРЕНДУМА!
   НЕ ПРОПУСКАЙ ШАНСА, КОЙТО ЧАКАМЕ 27 ГОДИНИ.
   РЕФЕРЕНДУМ – ЕДИНСТВЕНИЯТ ВЪЗМОЖЕН ИЗХОД ЗА НЯКАКВА, ПОНЕ МАЛКА ПРОМЯНА.
   ПРОТЕСТИТЕ ВЕЧЕ НЕ РАБОТЯТ…

 2. Да Господине. Тази пошлост в навечерието на Деня на Будителите. Живеем в Чалгария. Това се случи някак постепенно и неусетно, така както потъва пропорционално, културата ни, възпитанието ни. Безпардонноста е масов начин на поведение. Жалко за поколенията защото нищо добро не ги очаква.

  1. Не се е случило постепенно и неусетно – с нашето съгласие се случи, съучастници сме, защото не се противопоствихме достатъчно категорично.

 3. За съжаление,г-н Иво Беров,истината е,че простащината,мръснишкия език с вулгарни сексуални подмятания и селяндурски мандръсания също разсмиват,развеселяват,досвалят задръжките,но не на всички и Слава Богу,а на…. простолюдието!Кажи ми на какво се смееш и ще ти кажа що за човек/жена си…..За съжаление….!

  1. Г-н Беров, За Ваше съжаление всичко това е резултат и на вашите демократични напъни. Всичко започна не от царя, а след свалянето на реалния социализъм, като система. Всичко у нас стана, като на запад. Всичко е стока, всичко се продава. Какво да правиш, като всичко е пазар и основен принцип на реалния капитализъм е максималната печалба. Затова започнахме да ядем фалшиви храни и консумираме фалшиво изскуство, наречено от народа с простичкото име ЧАЛГА. Проблема г-н Беров е системен. Същото се наблюдава и в световен мащаб. Ето сега се опитват да нахлупят на европейските народи търговското споразумение с Канада и САЩ. Управляващите го подписват без дори да са го чели. Нещо повече, не дават и на другите да го прочетат. Аз такъв абсурд при тоталитарния режим не съм чул да има! Разбира се такива, като вас трубадури на „демокрацията“ ще започнат да ни обясняват, че логиката на това е да се попречи на Русия и затова всички методи са допустими и приемливи. Разбира се такива като мен стромодници няма да се съгласят, защото те са наясно с вашите двойни стандарти във всичко! Не търсете под вола теле! Проблема, пак повтарям е СИСТЕМЕН!

 4. Много добър материал! С една забележка, на митинга тогава пя Артър Гарфханкъл, а не Пол Саймън. Хора като Беров, умишлено нямат достъп до националните медии, иначе нямаше как да се осъществи чалгализацията на държавата.

 5. Така е, г-н Беров! Докато ние гнусливо отвъщахме глави от тази пошлост, тя войнствено шестваше и трайно се настани в живота ни, превзе го и ни остави без ход! И понеже чалгата във всичките й проявления е лесна за възприемане, не изисква интелектуално усилие, ценности и себеуважение, се оказахме заляни от тази войнстваща посредственост!

  1. Когато в България бе унищожен интелектуалният потенциал и малкото което беше останало му отвориха клетката и отлетя–какво да очакваме в смърдящото тресавище освен Учин Долския САТРАП от Долно Уйно и сЪподвижниците му.

 6. Когато простакът стане народен трибун резултатът е такъв и няма защо да се сърдим. Идете и в Студентски град и ще видите бъдещето на България. Тъжно е. Чалга – културата е като рап-културата нещо като дървено желязо.

 7. Добре, че нещо такова се случва от време на време, та забравените консерви в мазето да изгърмят и засмърдят на свинско в собствен сос.

 8. Събери селянин,чалгаджия,мафиот,комуняга на едно и получаваш С.Трифонов.
  Добре дошъл в София.

 9. Хе, хе, а нали на „културен“ тест бяха подложени и меганадарените ни студенти от Кеймбридж – всички дружно се оказаха много комформистко настроени към Шоумена. А концерта му в Лондон, посетен от цялата диаспора там? Изводът е, че дори и много образован, дори потопен в меката на космополитизма, не е достатъчно на човек да избяга от ориенталския си генотип. Всъщност, статията не ни казва нищо ново, даже ми звучи наивно идеалистично в опита си да обиди почти цял един народ, задето харесва пошлите дискурси на субкултурата. Още от римско време се знае, че нуждите на масата са „хляб и зрелища“. Със сигурност няма държава в света, в която да са мнозинство тези, които възприемат културата като аристократично извисяване над простите човешки потребности. Та дори почти всички, които по-горе са одобрили статията и са заклеймили некултурното шоу, чувствайки по този начин принадлежността си към някакъв по-културно извисена прослойка, са допуснали поне по една правописна грешка в постовете си – най-често поставени не на място запетайки. Което, противопоставено на културата на цялата класическо-гръцка гимназиална мощ на сценарния екип на Слави, направо си е като автогол. Както и да е – това не принизява справедливото ни омерзение от масовото харесване на „шат на патката главата“ естетиката. Но ако имам обяснение, че тези текстове с „гавраджийски“ уклон се харесват, щото всички сме нация от тарикати, то не мога да си обясня, и се нуждая именно тук от специализирано мнение, защо навсякъде по света, където е запад, се харесват танцувални ритми в 4/4, а по нашите ширини (и дори в северо-ЗАПАДА ни) младите българи от всякакъв калибър потръпват предимно в циганско-турската музикална ритмика и не по-малко ориенталските сръбско-гръцки интонации. Едновременно с това всички задължително са патриоти! Което се изразява най-вече в омраза към американското (както и турското, и циганското). Та едното ми обяснение е с ориенталския ни генофонд, което ни спестява очакването за столичност, търсено в статията. Друго обяснение е, че гюбеците подчертават много ефектно подкръстовите женски форми, а мъжете през това време са в хипнотичен захлас и затова тези ритми се наложиха у нас като канон в нощните клубове, наречени талантливо „чалготеки“. И трето обяснение – може би, усвоявайки музиката на етнически групи като цигани и турци, които традиционно българите считат за по-долни, така последните се чувстват още по-издигнати, може би до нивото на аристократите, забавлявани от простолюдието. Но! Всичко това не променя смелостта на един човек да се противопостави на политическата каста. Поне така го чувствам аз, поправете ме, ако греша.

 10. Кой е Иво Беров и кой му дава право да разделя хората на СОФИЯНЦИ и селяни!Омръзна ми да чета глупости!Където и да е роден Слави той е българин и успява да обедини хората и да ги изкара на улицата,това което в момента нито един политик или СОФИЯНЕЦ не може да направи.Слави е нашият съвременен народен будител.Браво Слави,свалям ти шапка!!!

  1. А задавате ли си въпроса кой и как изкара сега на преден план чалгаджията?
   Къде беше той преди 25години?
   Той ли е най личния???
   А ти си слушай чалга и се кефи на селяндурите,сигорно си им Селска?
   Заради селяните тук има още комуняги!
   Можеш да изкараш селяндура от селото,но не можеш да изкараш Селото от селянина.

 11. Аз пък мисля, че отдавна Слави направи всичко, каквото може за опростачването на нацията ни и най-вече на младото поколение! По-вече по този въпрос едва ли ще допринесе. Но това с референдума му и благосклонността на властите да му оградят София и да му осигурят такава охрана ми говори за нещо още по лошо – май се задава новата инженерна партия, на която ще се повери за управление омаломощената ни от тормоз и ограбване държава?! Сякаш се ражда новият Бойко Борисов! И орисници всякакви вече са наскачали по каналите да ни предвещават хиляди добрини и възкресение на държавата единствено при едно бъдещо управление на учиндолеца! Не ви лъжа – пише го из интернета!!! Нямам думи, как ни вземат за мезе всички – и интелигенция и уж прагматичния селянин дето все оцелява! Срам ме е и ме хваща яд! Как е възможно всеки път да ни будалкат евтино и всеки път да се оказва, че сме се хванали на тази кукичка?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *