Венцислав Грозев: Дават се едни пари, които изведнъж изчезват

Няма нито лев увеличение в бюджета на НЗОК

Венцислав Грозев: Дават се едни пари, които изведнъж изчезват

Най-сетне тази система да престане да настройва пациенти и лекари един срещу друг

Няма нито един лев увеличение на бюджета на НЗОК за тази година. Това заяви пред БНР  д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС)

Тези 160 милиона лв., които се декларират, са разпределени така в бюджета на НЗОК, че идеята за натоварването на извънболничната помощ, за увеличаване на нейната значимост, по този начин за спестяване на средства от скъпо струваща болнична помощ, изобщо не кореспондира с тези идеи. Няма нито един лев увеличение в сравнение с 2016 г. Всичко отива в т.нар. „резерв“ и никой не знае впоследствие къде отиват парите, сиреч могат да се прехвърлят от параграф в параграф и затова БЛС даде своето предложение за бюджет.

Изпратили сме го до всички парламентарно представени партии, на Комисията по здравеопазване, тази по финанси и бюджет към нашето Народно събрание. Смятаме, че това предложение е изключително балансирано и изпълва със съдържание идеята за реформа.

За съжаление нямаме законови механизми да наложим това нещо. Но аз се надявам да се чуе гласът на разума.

Ние на спекулираме, не отиваме да разходваме пари, ей така, защото ни е скимнало. БЛС се мотивира и доказва къде ще има ефект и хората ще могат да бъдат спокойни и най-сетне тази система да престане да настройва пациенти и лекари един срещу друг.

 

Категории Моделът, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *