Аферата „Белене“: И солта, и боя изядохме, а сега и ще си платим

Аферата „Белене“: И солта, и боя изядохме, а сега и ще си платим

Съществува ли проектът в правния мир, произведено ли е оборудването, за което сме осъдени да плащаме и ще има ли осъдени по най-мистериозната сделка

Най-дълго продължилият дебат по най-мистериозния обект несъмнено е АЕЦ „Белене“. Но особено любопитното е, че дори когато вече е ясно, че такъв проект няма да се осъществява, дискусията по фикцията „Белене“ продължава с пълна сила.

Още по-абсурдното е, че спор се води и по въпроса съществувал ли е проектът „Белене“ в правния мир, тоест сключван ли е договор за неговото изграждане официално. Според едни такъв документ съществува, според други – не, но и според двата лагера май никой не го е виждал. А ако някой все пак го е видял, той очевидно не си признава.

В правния мир обаче проектът влезе с решението на арбитража между НЕК и „Атомстройекспoрт“ (АСЕ) със сумата 620 млн. евро във вреда на НЕК за произведено оборудване. Въпросът е дали такова оборудване изобщо съществува.

Ето едно типично заглавие по повод проекта:

„Премиерът Бойко Борисов ще сезира прокуратурата за заема, който е сключила НЕК за АЕЦ „Белене“. Интересна е датата: 26.08.2009 г.

Едно също типично заглавие: “Прокуратурата отказа да разследва АЕЦ „Белене”. Датата е 14.04.2010 г., около година по-късно.

През октомври 2016 г., 6 години по-късно,  прокуратурата се самосезира и започна серия от досъдебни производства за загубите от 77 млн. евро за НЕК. Според обвинението в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември същата година икономическият министър от БСП Петър Димитров умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян (главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД).

Прокурорската акция за АЕЦ „Белене“ стигна до Делян Добрев от ГЕРБ. Главният прокурор Цацаров поиска имунитета на бившия енергиен министър заради непрекратен договор с „Парсънс“. Може да има и още, обещаха от обвинението.

Парадоксално е, че ГЕРБ се опитват да извлекат дивиденти от споразумение, което отдавна трябваше да е фиксирано, и вече 4 месеца плащаме лихви.

Ето няколко мнения на политици и специалисти по загадката „Белене“:

Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката:

„Проектът АЕЦ „Белене“ трябва да се случи със или без участието на държавата, като се постигне съгласие с „Атомстройекспорт“ и бъде намерен инвеститор.“

Според него инвеститори биха могли да са или руски компании, или Турция, която според него в следващите 10 – 15 години няма да има атомна централа поради липсата на специалисти и инфраструктура. Наличието на евтин източник на електроенергия може да подпомогне енергоемките производства в България.

Иван Хиновски, енергиен експерт:

„Финансирането и намирането на стратегически инвеститор е неизпълнима задача. АЕЦ „Белене“ е отдавна компрометиран проект като икономика и инфраструктура, защото е невъзможно да бъде рестартиран. Необходимостта от централата е само теоретична.“

Андрей Ковачев, евродепутат, Фесйбук, по повод на новината, че „Атомекспортстрой“ ще се откаже от лихвите по арбитражното решение:

„Браво, поне за тази малка утеха, но не виждам и чувам БСП да се вълнува и притеснява от арбитража, който са подписали с руснаците и който доведе до огромни щети за България, за това пък много са притеснени от канадците, че ще ни отровят и заробят… нагли та нагли!“

Петър Димитров, бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Станишев“, който стана обвиняем за злоупотреби по проекта АЕЦ „Белене“:

„Виновните за „Белене“ са кандидат-президенти.“ На въпрос кой е този кандидат-президент, той отговаря: „Е, имате бивш министър там“. Той очевидно намеква за Трайчо Трайков, кандидат на Реформаторския блок.

„През 2009 година дадохме 300 милиона аванс за това оборудване. В края на 2009 година вече беше официално заявено по време на преговорите с руснаците и сигурно щяха да ни върнат нещо от тези 300 милиона. Вместо това обаче толкова години това оборудване се изработваше в Русия и никой не им е пратил официално съобщение от НЕК, от 2009-а до 2013 г. не информират „Атомстройекспорт“, че проектът е спрян, че не бива да се работи по оборудването, че не бива да се харчи повече… И да им се предложат някакви условия. Още повече, че ние сме дали авансово една значителна сума и тогава от тази сума сигурно нещо щяха да ни върнат. Аз мисля, че до ден-днешен никой не е уведомил „Атомстройекспорт“, че проектът е прекъснат. Арбитражът на тази основа съди България. Сега плащаме за всичко това. От тази гледна точка аритметиката не е трудна.“

Григор Лилов, Фейсбук:

Аферата не е спряна, продължава с нови сили

Днес от поредния „рунд на преговорите“ относно сумите, дължими по арбитражното дело на АЕЦ „Белене“ се разбра следното:

**** парите ще ги платим до средата на декември заедно с начислените наказателни лихви (167 000 на ден)

**** направени са незначителни технически корекции по дължимите лихви заради допуснати грешки в пресмятането им .

**** и най-важното: РЕАКТОРИ НЯМА!

Из изявлението на Кирил Комаров, първи зам.-председател на „Росатом“:

– Готови сме да предадем оборудването за АЕЦ „Белене“ веднага, щом получим парите. Но, ако нашите български колеги ни помолят да СЪХРАНЯВАМЕ ОБОРУДВАНЕТО НА НАША ТЕРИТОРИЯ за известно време, ние ще направим това. Това няма да струва някакви космически, безумни суми.

– Що се касае до инспекцията на оборудването – от „Атомстройекспорт“ вече канят представителите на НЕК да го инспектират. Сега НЕК трябва да определи как ще направи това, защото това оборудване струва скъпо. То се съхранява в в консервиран вид .

(бел. моя – т.е. в сандъци и няма как да се провери. А относно голямогабаритни детайли като корпусите на реакторите е невярно твърдението, че прегледът им изисква по-особени условия.)

– С министър Петкова доста подробно обсъдихме тази ситуация. Ние сме готови и да разконсервираме оборудването, ако възложителят има желание за това, но разбира се, ТОВА СА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ. Затова сега НЕК трябва да определи как ще извърши инспекцията на това оборудването.

Това са нови поредни условия – за разконсервация, за плащания, които тепърва ще се договарят по размер за нея (!!?). Старите условия, които прие България, са специалистите, които ще огледат оборудването, да преминат проверка през руските спецслужби и да получат тяхното одобрение!!??? Иначе – йок!

(бел.: това дори не подлежи на коментар. Как постъпват другите държави, които не са подлоги поради някакви интереси, може би и лични, виж в поместеното от мен интервю със същия Комаров в пост от 1 октомври: „АЕЦ Белене: КРАЙ НА ЛЪЖИТЕ НА ГЕРБ, БСП, АБВ И Т.Н. Неподозирана откровеност от руска страна. Защо ли?“)

Накратко: и това днешно изявление е част от натрупващите се все повече аргументи за тезата ми, че оборудването го няма. Също днес се разбра, че вторият – все готов от две години сам реактор отново ще бъде готов вместо на 90% – на 100%. Кога ли – през ноември, когато щял бъде извършен монтажът на елементите му.

И така, „Белене“ е христоматийният пример на оная приказка – и солта, и боя изядохме, а сега и ще си платим. Ние, данъкоплатците. Виновни няма да има, но предизборно обвиненията ще свършат работа.

Категории Акцент, Икономика, Пари

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *