Кои са морските сирени в Агенцията по рибарство

Кои са морските сирени в Агенцията по рибарство

Неофициално през годините се твърди, че политическата принадлежност е водещ критерий при заемането на пост в тази агенция

Снимка: Премиерът Борисов и министър Танева откриват новата сграда на Агенцията по рибарство в Бургас миналата година

В гръцката митология сирените са полужени-полуриби, които примамват моряците с песните си, за да ги завлекат в дълбините. В рибарската агенция сирената по-скоро прилича на тъща, но най-вече на корупция. И там обаче „морски звуци“ не липсват. Който е влязъл в агенцията като шеф, също е бил завличан на дъното – или са го сменили, или са го извели като арестант.

Тримата задържани вчера – шефът Янчо Янев, неговият подчинен Златин Георгиев и Петър Генов от организацията „Морски звуци“, след разкритията на прокуратурата за измамна схема в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА,) са освободени под гаранция във вторник вечер срещу гаранция от 20 000 лв.

На пресконференция във вторник следобед стана ясно, че чиновникът в ИАРА Златин Георгиев e източил 60 000 лева евросредства чрез тъща си и със знанието на Янев.

Стана ясно също така, че престъпната дейност е извършвана в периода март- октомври 2015 г. от дружеството „Капитан Зет“, собственост на тъщата Бонка Тодорова. Оттам били представени неверни сведения на ИАРА в опит да получат пари от Европа за рибарство. Сред фалшивите документи било и решение за улов на калкан. След представянето на неистинските сведения дружеството получило въпросните 60 000 лева. В сравнение със закопаните милиарди по проекта „Белене“ сумата е направо мизерна.

Благините от агенцията едва ли са само по линия на фалшифицираните документи и за това има много „обосновани съмнения“.

Едно от тях е, че едва ли има по-проветрив пост в тази агенция от шефския. Само за последните пет години са сменени четирима директори. Предишният началник Майдън Сакаджиев също си отиде след съмнения за корупция и разпоредени от него масови уволнения. Последното пък навява на мисли, че има и политически натиск за кадруване.

Инспекторът от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Златин Георгиев е източил въпросните евросубсидии чрез фирма на тъщата си. Според прокуратурата източването на средствата ставало с негово знание, тъй като фирмата „Капитан Z“ ЕООД – Бургас, е била одобрена лично от него за съответната европрограма. Тъщата не е арестувана, защото нямала представа, че си е сложила подписа под фалшиви документи.

Самият Златин Георгиев е бил управител на фирмата от 2012 до 2015 г., след което собствеността се придобива от тъщата му. Фирмата е печелила и други проекти по ОП „Рибарство“. Интересна подробност е, че Златин Георгиев е бил в листата за общински съветници на община Несебър от политическа партия „Море“. В Несебър тази партия е известна като партията на строителните предприемачи на ваканционни имоти братя Диневи.

Третият арестуван Петър Генов според прокуратурата е помагач.  Самото сдружение също е усвоявало пари по програмата с проект „Мобилна система за мониторинг на повърхностните води на Черно море“.

Говорителят на прокуратурата Арнаудова отказа да даде повече подробности заради ранния етап на делото, уточнявайки единствено, че по него са работили общо 13 екипа на МВР и ДАНС.

Няколко насочващи факта от трудовата кариера на шефа Янчо Янев. Преди да започне работа в агенцията той е оглавявал управление „Общински гори, земеделие и селско стопанство“ в община Несебър. Бил е и зам.-кмет на града по европейските фондове в периода 2003-2007 г.

Назначен е за шеф на ИАРА през 2014 г. от служебния министър на земеделието и храните Васил Грудев, който в момента е зам.-министър, отговарящ за програмите в сектора финансиране с европари.

Янев сменя на поста Майдън Сакаджиев от ДПС през 2014 г. Официалният мотив е наказателната процедура от ЕС срещу България заради неизпълнени срокове за спазването на еврорегламента за контрол на риболова и по-специално на задълженията за осигуряване на пряк електронен обмен на съответна информация с другите държави от общността.

Преди да бъде освободен от поста, по една от националните телевизии излиза репортаж, в който се описва, че Сакаджиев принуждава служителите на ИАРА да стават членове на ДПС, които той отрича.

Смяната на Сакаджиев с Янев бе съпътствана от безпрецедентен акт. Рибарският бранш изпрати писмо до еврокомисаря по рибарство с настояване Агенцията по рибарство и аквакултури да бъде изолирана от управлението на средства от Европа за България през новия програмен период.

Според бранша при смяната на всеки директор във ведомството започват чистки и сътресения в работата на администрацията. Това води до неяснота при вземане на решения, смяна на правилата и липса на професионализъм.

Неофициално през годините се твърди, че политическата принадлежност е водещ критерий при заемането на пост в тази агенция. Заради закъснялото одобрение на новата програма по рибарство и риска от загуба на пари, от пет месеца в Министерството на земеделието има назначен четвърти заместник-министър, който отговаря за тази програма. От министерството обаче засега отказват коментар на случващото се.

ИАРА управлява Програмата рибарство с бюджет от 113 млн. евро за периода 2014-2020 г. От тях 88 милиона евро са от европейски фондове. Програмата беше одобрена от Европейската комисия в края на 2015 г. Средствата трябва да бъдат използвани за осъвременяване на риболовната инфраструктура, насърчаване на иновациите, събиране на морски отпадъци, развитие на нови форми на приходи за риболовците.

Публиката трудно ще се ориентира в сложните схеми на властта за всички агенции, министерства, които разпределят европари. Ясно е едно – по всичко личи, че сирените са горе по върховете и че рибарството е по душа и сърце на много от властимащите. Остава да решим и една малка математическа задачка – щом за арестуването на трима сравнително дребни началници са работили 13 екипа на МВР и ДАНС, колко екипа ще са необходими за проверката на хиляди чиновници, техните тъщи и други роднини?

Категории Акцент, Общество

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *