Успешни кибератаки в САЩ преди малко

Хакери и политика

Успешни кибератаки в САЩ преди малко

Кибератака в САЩ

Американското правителство с голяма загриженост разследва вероятността за две успешни кибератаки рано сутринта в петък американско време, свързани с голям срив в Интернет мрежата.

Става въпрос за блокирането на няколко големи и важни уебстраници, направили невъзможен достъпа до Интернет на ползвателите по източното крайбрежие на САЩ на ползватели на Туитър, Спотифай, Нетфликс, Амазон, Пейпал, Тъмблър и Редит.

Първата атака е започнала около 7.10 местно време (14.10 българско) и е била прекратена в 9.30 ч. Скоро след това е последвала втора атака. Става въпрос за т.нар. за кибератака от типа  denial of service attack (DDoS) срещу Интернет компанията за подобряване на връзките Dyn,  която е блокирала достъпа на потребителите си до най-популярните сайтове. При такъв тип атака един или няколко потребители атакуват определена уебстраница с масиран фалшиф трафик с цел да я онладеят и да я блокират.

Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че Департамента за вътрешна сигурност „следи ситацията“, но „в момента нямам никаква информация кой точно е виновен за тази зловредна дейност“.

Някои свързват атаките с доскорошни кибератаки срещу Националния комитет на Демократическата партия и личния имейлен сървър на шефа на предизборния щаб на Хилъри Клинтън Джон Подеста, довели до публикациите в Уикилийкс като директна намеса в предизборния процес тази година от страна на хакери от Русия и дори, че атаки са лично заповядани от президента Владимир Путин.

 

Категории Акцент, Конфликти, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *