Предизборно НСИ занижи дефицита

Предизборно НСИ занижи дефицита

Националната статистика ревизира данните за 2015 г. до дефицит от 1.49 млрд. лв., което се равнява на 1.7% от БВП

Предизборно Националният статистически институт (НСИ) обяви окончателни данни за дефицита през 2015 г., които са значително по-добри отколкото предварителните. Според визираните данни за миналата година сектор „Държавно управление“ отчита бюджетен дефицит от 1.49 млрд. лв., или 1.7% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Дефицитът в подсектора „Централно управление“ е 619 млн. лв., или 0.7% от БВП. При подсектор „Местно управление“ той е 834 млн. лв., а подсектор при „Социалноосигурителни фондове“ – 36 млн. лв. Дългът на България за 2015 г. е в размер на 23.049 млрд. лв., или 26% от БВП.

НСИ оповести предварителните данни за дефицита през април тази година и те бяха значително по-различни. Според тях бюджетният дефицит в държавното управление за 2015 г. е 1.774 млрд. лв., или 2.1% от БВП.

Национата статистика обяснява разликата с методиката на изчислението и пояснява, че разликата се дължи на получавените сега окончателни данни за постъпленията от данъци, годишните отчети за дейността на държавните болници и публичните дружества, класифицирани в сектор „Държавно управление“, както и оборотните ведомости на бюджетните единици и общините.

Съобщението на НСИ идва само ден след като премиерът Борисов се похвали в профила си във Фейсбук, че България е единствената страна спазваща критериите от Маастрихт за държавен дълг и дефицит. Ревизираните данни на НСИ идват и в условията на предизборна битка за президент на България. В нея една от основните тези на управляващата коалиция и най-вече на най-голямата партия ГЕРБ са, че икономиката се движи положително и страната се нуждае от стабилност.

Преди около две седмици, в самото начало на кандидат-президентската кампания, друга институция – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) внезапно откри картел при търговията с горива на дребно. След анализ, продължил повече от една година.

 

Категории Акцент, Икономика, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *