Надзорниците на Здравната каса решиха да я превърнат в лична хранилка

Битият бит, глобеният глобен!

Надзорниците на Здравната каса решиха да я превърнат в лична хранилка

Докато районните здравни каси масово глобяват лекарите, членовете на Надзорния съвет на НЗОК, роптаят, че законът не им отпускал възнаграждения

Според Закона за здравното осигуряване Надзорният съвет на здравната каса се състои от:  един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, двама представители на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите, 4 представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите. Оказва се, че при цялата криза в общественото ни здравеопазване, за което и те имат вина, сегашните надзорници не искат да вредят "на ползу роду", безвъзмездно, а трябвало да им се заплаща…

В сайта на  Български лекарски съюз (БЛС) е поместено съобщение, според което  всекидневно в централата на съюза постъпват сигнали от районните лекарски колегии за неправилно и неравномерно разпределение на регулативните стандарти. (Припомняме, че стандартите са създадени като начин  за балансирано отчитане нуждите на общопрактикуващите медици от направления, консултации и изследвания в зависимост от здравните и възрастовите характеристики на пациентите в листата на всеки личен лекар.) Обаче  се явяват „проблеми    при разпределението, което извършват регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК) на броя назначавани специализирани медицински дейности и стойностите на медико-диагностичните дейности в извънболничната помощ”, се казва в съобщението.  Твърди се, че в големите градове отпуснатите от РЗОК възможности за специализирани изследвания в извънболничната помощ са недостатъчни или се заявяват в края на всяко тримесечие, което не позволява да бъдат употребени пълноценно или изобщо спира използването им. Това поражда излишно напрежение между общопрактикуващите лекари и здравноосигурените пациенти.

Очевидна е нуждата от прецизен анализ на дейността на регионалните здравноосигурителни каси. Ако при такъв анализ се потвърдят съмненията за неправилно разпределение на бюджетните средства, тези средства би следвало допълнително да се разпределят между изпълнителите  в извънболничната помощ. Такова е виждането на БЛС, което неговият председател д-р Венцислав Грозев е изразил в писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов. В писмото се настоява „отпускането на регулативните стандарти за съответното тримесечие да става равномерно и балансирано”.

Възразява се и срещу прибързаното глобяване на общопрактикуващите медици. Не е тайна, че много от тях отказват на пациентите си направления с обяснението, че ще си надвишат лимита и ще бъдат глобени от касата. От съсловната организация настояват да не бъдат налагани санкции (покани  за възстановяване на неоснователно получени суми) на изпълнителите от извънболничната помощ, докато не се установи  по най-безспорен начин, че  поради превишаване на стандартите са ощетили касата. За сега глобите на предния фронт на здравеопазването продължават.

В същото време някои от стратезите на системата – членове на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна са заявили, че щом  отговарят за ресурс от 3,5 млрд. лв. на година, не е редно безвъзмездно да носят този товар на гърба си. Трябвало да им се плаща, защото не било достатъчно например, че ползвали служебни коли.  На 17 септември т.г., на заседание на касата е гласувано решение – председателят на НЗОК да предложи на Комисията по здравеопазване да отпадне чл. 15, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване, Според “Труд” инициатор на исканата поправка в закона е д-р Иван Кокалов от КНСБ. Безуспешни останаха опитите ни да се свържем с него по телефона. (При предишни позвънявания д-р Кокалов отклоняваше питанията ни с кратко съобщение, че е в чужбина, но сега и това не се получи.) Според д-р Емил Райнов, който е зам.- председател на Комисия по здравеопазването при 43-то Народно събрание, надзорът на НЗОК няма законодателна инициатива. Предложението за исканите възнаграждения следва да се отправи към здравния министър, а той да го внесе в Министерския съвет. Как те ще реагират тепърва ще разберем, а  не е изключено и да усетим.

 

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

1 коментар към “Надзорниците на Здравната каса решиха да я превърнат в лична хранилка”

  1. Така гласи Закона за Здравно осигуряване от 1.01.2016 г. Това, че никой не го е оспорил и е в сила , защото НС – Народното събрание е обявило ГЕНОЦИД на населението е факт . Съжалявам, не сме чели.И ако има поне няколко нормални човека, ще направим нещо….Четете ЗЗО – чл 72,73,74,75,76,77,78,79,80

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *