Защо Швеция връща казармата?

Поучително

Защо Швеция връща казармата?

Втора голяма новина от Швеция за последната година: след като страната сложи край на културата на гостоприемство спрямо бежанците, сега тя връща задължителната казарма – за мъжете и за жените. Защо?

След осемгодишна пауза Швеция възнамерява отново да въведе задължителната военна служба. Това е втората голяма новина от Стокхолм за последната година. След като преди време Швеция изненадващо спря приема на бежанци и мигранти, с което сложи край на културата на гостоприемство и загуби изградения си статут на голяма морална сила, сега правителството напомня на населението си, а и на другите европейски държави, че армията не е просто работодател като всички останали.

Тъй като липсата на специалисти се усеща и в армията, Стокхолм възнамерява да се завърне към "стабилното набиране на кадри" – както мъже, така и жени. Годишно в армията не достигат около 2.000 доброволци. И ако това не се промени, отбранителната способност на страната скоро ще достигне положение, в каквото не е изпадала от незапомнени времена. Неутрална Швеция неизбежно би трябвало да стане член на НАТО, ако иска да получава защита срещу Русия. А това трябва да даде повод за размисъл и на другите държави, членки на НАТО, които също отмениха задължителната военна повинност.

Яспер фон Алтенбокум, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Източник: Deutsche Welle

Категории Акцент, Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *