Руски медии: Българският кабинет се клати между две жени

Надпреварата за ООН

Руски медии: Българският кабинет се клати между две жени

Мнозина български политици и политолози смятат, че шансовете на Георгиева да оглави Обединените нации са минимални, а кандидатурата й е натрапена от чужбина, пише „Росийская газета“.

Решението на българския министерски кабинет да смени кандидатурата на Ирина Бокова за висшия пост в ООН с тази на Кристалина Георгиева може да предизвика правителствена криза в страната, твърди московският вестник "Росийская газета". 

"Бокова не се предава, Георгиева прогнозира "тежка компроматна война", добавя издание. Мнозина български политици и политолози смятат, че шансовете на Георгиева да оглави Обединените нации са минимални, а кандидатурата й е натрапена от чужбина, пише и "Росийская газета".

Българското правителство обаче сметна всички критики от този род само за елемент от политическите борби в навечерието на президентските избори през ноември. Външният министър Даниел Митов категорично отхвърли твърденията за чуждестранна намеса при вземане на решението за смяна на кандидата, посочва всекидневникът. Обаче нито германската канцлерка Ангела Меркел, нито унгарският премиер Виктор Орбан не криеха, че "биха желали" София да предложи Георгиева, отбелязва руският официоз. 

България предложи за генерален секретар на ООН друга жена, пише в заглавие руското издание "Икономиката днес". 

В друга статия политологът Екатерина Шумицкая "обяснява защо решението за смяна на кандидата изглежда изненадващо само на пръв поглед". 

"Българският печат отдавна раздухваше слухове за такава рокада, предвиждаше се точно този вариант за смяна, затова тук няма нищо чудно. Фактически може да се предположи само една причина за тази ротация – Ирина Бокова бе наричана проруски кандидат", заявява Шумицкая, цитирана под заглавие "Отново Путин е виновен или защо Бокова няма да стане генерален секретар на ООН…". 

"Експерти неведнъж напомняха освен това за дейността на баща й, който е бил навремето значима и влиятелна фигура в българската компартия. Подобна кандидатура не бе приемлива за управляващия елит в България. Представителите на партия ГЕРБ, поели властта, от самото начало се обявиха за проевропейски политици. Те се опитват стриктно да изпълняват всички препоръки на Европейската комисия и на Брюксел и са последователни членки на ЕС", добавя руската анализаторка. 

По-рано български медии съобщиха, че Ангела Меркел уж е убедила руския президент Владимир Путин да подкрепи като български кандидат Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че това не отговаря на истината, а говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова също опроверга тези съобщения, напомня "Газета". 

Следващото гласуване за претендентите предстои в началото на октомври, отбелязва руското електронно издание "Лайф".

Източник: Фактор.бг

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *