Днес отбелязваме Световния ден на сърцето

В едно хапче – три лекарства

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето

Високото кръвно налягане е условие за исхемична болест на сърцто и мозъчен инсулт

На 29-ти  септември  отбелязваме  Световния ден на сърцето. В България той официално се организира от Дружество на кардиолозите, в сътрудничество с Български Червен кръст. Днес по този повод на много места в страната ще има безплатни кардиологични прегледи на желаещите граждани.

За високо кръвно налягане (хипертония) говорим, когато неговата стойност трайно се запазва в рамките на 140  на 90 мм живачен стълб или е по-висока. Хипертонията е условие за появата на исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Ето защо кръвното налягане трябва да се нормализира, но понякога контролът върху него е труден, въпреки взетите медикаменти. Причината е, че пациентите не успяват да се придържат стриктно към определен лечебен план. Схемата се нарушава, особено ако трябва да се пият по две, три или повече различни лекарства.

Ефективният начин за овладяване на хипертонията е употребата на т.нар. фиксирани  комбинации от ниски дози – съчетания на отделни медикамента в една таблетка. Например, в една таблетка се комбинират представители на три групи лекарства – АСЕ-инхибитори, статини и антиагреганти. Така едновременно се нормализира кръвното налягане и  се намалява рискът от атеросклероза и образуване на тромби (кръвни съсиреци).

Друг вариант е съчетанието на медикаменти от две групи. Например – АСЕ-инхибитор и диуретик за едновременно  понижаване на кръвното налягане и освобождаване на течности. Тези комбинации са по-резултатни, в сравнение с разделното приемане на няколко медикамента, защото  с една таблетка се влияе върху няколко конкретни болестни механизми и това става чрез ниски дози. Фиксираните комбинации рядко водят до странични ефекти, понасят се отлично от пациентите и бързо нормализират кръвното налягане.

В момента у нас и по света с такива таблетки се лекуват около 32%  от хипертониците. Разбира се, значение имат и други фактори. Много важно е да се ограничат до минимум солта и солените храни, да се осигуряват във всекидневното меню повече сезонни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнест хляб. Трябва да се контролира стойността на индекса на телесната маса (ИТМ) . Показателят за телесната маса – т.нар.индекс, се изчислява като се раздели теглото в килограми с квадрата на височината, измерена в метри. Когато ИТМ е над 25 кг/кв.м, човекът страда от затлъстяване. Това го изправя пред опасност от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *